gtag('config', 'UA-130501671-1');

<ul>
<li><span class=“am-text-red“><strong>aktualizované 24. apríla, 16:24</strong></span></li>
</ul>
BRATISLAVA 24. apríla (WebNoviny.sk) – Egypťania schválili v referende zmeny v ústave, ktoré umožnia prezidentovi Abd al-Fattáhovi as-Sísímu zostať pri moci až do roku 2030.
<h2>Hlasovanie malo vraj nedostatky</h2>
Národná volebná komisia oznámila, že 88,8 percenta zúčastnených voličov podporilo navrhované zmeny. Volebná účasť bola 44,3 percenta, píše spravodajský portál BBC.

Schválené úpravy predĺžili as-Sísího mandát zo štyroch rokov na šesť a prezident tiež bude môcť kandidovať ešte na tretie funkčné obdobie. Zmeny mu tiež dávajú väčšiu právomoc nad súdnictvom a posilňujú aj rolu armády v politike.

Egyptské referendum nebolo slobodné ani spravodlivé a nemôže byť považované za legitímne. Uviedla to ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW). Trojdňové ľudové hlasovanie o ústavných zmenách, ktoré sa skončilo v pondelok, vykazovalo podľa HRW<em> „vážne nedostatky“.</em>
<h2>Úplatky jedlom aj peniazmi</h2>
Tie zahŕňali správy o občanoch, ktorých nútili voliť alebo podplácali jedlom či peniazmi.<em> „Ústavné zmeny sú hanebným pokusom o nastolenie vojenskej vlády namiesto civilnej,“</em> uviedol v stanovisku námestník riaditeľa HRW pre Blízky východ a severnú Afriku Michael Page.

As-Sísí viedol v roku 2013 vojenský prevrat, ktorým zvrhli prezidenta Muhammada Mursího. Sám sa stal prezidentom v roku 2014 a minulý rok ho opätovne zvolili na štvorročné funkčné obdobie.

Informácie pochádzajú z webstránky <a href=“https://www.bbc.com/news/world-middle-east-48035512″>www.bbc.com</a> a archívu agentúry SITA.

Viac k témam: referendum
Zdroj: Webnoviny.sk – Egypťania schválili predĺženie vlády prezidenta as-Sísího, aktivisti nepovažujú referendum za slobodné © SITA Všetky práva vyhradené.