gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA 24. apríla (WebNoviny.sk) – Exekučné konania, ktoré sú staršie ako päť rokov, budú zastavené zákonne. Vyplýva to zo stredajšieho rozhodnutia vlády SR, ktorá odobrila návrh šéfa rezortu spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd).

Opatrenie má urýchliť ukončenie exekučných konaní, pri ktorých sa reálne vymáhajú iba malé čiastky dlžnej sumy. Veritelia neprídu o svoje peniaze, pretože môžu požiadať o novú exekúciu dlžníka, ale prostredníctvom nového systému, ktorý bol zavedený za pôsobenia Lucie Žitňanskej na čele ministerstva.
<h2>Na Slovensku je viac ako 3,5 milióna exekúcií</h2>
Štát opatrením siahne iba na exekúcie, ktoré majú občania voči verejným inštitúciám, ako napríklad Sociálnej poisťovni a iným.

V súčasnosti exekúcie automaticky prechádzajú na Okresný súd v Banskej Bystrici. Na Slovensku je viac ako 3,5 milióna exekučných spisov, pričom nová legislatíva sa dotkne približne štvrtiny z nich.

Náklady podľa sprievodného dokumentu prevyšujú 40 miliónov eur, no definitívna suma nie je momentálne známa, pretože závisí od presného počtu zastavených exekúcií. Výdavky budú tiež predmetom rokovaní o budúcoročnom rozpočte.
<h2>Najvyššie náklady budú v roku 2020</h2>
Náklady sa najvyššie vyšplhajú v roku 2020, keď presiahnu 34 miliónov eur. Následne v roku 2021 to budú štyri milióny, v roku 2022 tri milióny a v roku 2024 jeden milión eur. Rezort pri výdavkoch argumentuje tým, že ide iba o urýchlenie procesu.

<em>“Pre korektnosť je potrebné uviesť, že aj keď ten dopad pre rok 2020 vyzerá ako vysoký, v skutočnosti ide len o to, že tým, že sa zastavenie exekúcií urýchli, urýchli sa aj vynakladanie prostriedkov, ktoré by štát platil, ak by tento zákon nebol prijatý,“</em> uviedla na margo výdavkov ešte v priebehu apríla tohto roka hovorkyňa rezortu Zuzana Drobová.

Zastavenie exekúcií avizovala ešte predchodkyňa súčasného ministra spravodlivosti Gála, Lucia Žitňanská. Pôvodne však nemali byť exekúcie iba zastavené, ale úplne zrušené.

Viac k témam: exekúcia, minister spravodlivosti SR, Ministerstvo spravodlivosti SR, Vláda SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Exekúcie staršie ako päť rokov sa zastavia, štát to bude stáť viac ako 40 miliónov eur © SITA Všetky práva vyhradené.