gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA 25. apríla (WebNoviny.sk) – Šesť z desiatich firiem na Slovensku očakáva, že odchod Veľkej Británie bude mať negatívny vplyv na slovenské hospodárstvo.
<h2>Konkrétne skúsenosti</h2>
Vyplýva to z prieskumu ČSOB medzi firmami na Slovensku, ktorý banka realizovala v spolupráci s prieskumnou agentúrou Datank. Miera pesimizmu sa pritom zvyšuje priamo úmerne s veľkosťou podnikov. Očakávania medzi českými firmami sú o niečo menej skeptické, keďže negatívny dopad brexitu na českú ekonomiku očakáva polovica z nich.

<em>“S blížiacou sa hrozbou brexitu si toto riziko stále viac uvedomujú firmy na oboch stranách rieky Moravy. Subjektívny odhad dopadu však závisí od konkrétnych skúseností jednotlivých podnikov, ako aj ich veľkosti,“</em> uviedol v tlačovej správe hlavný ekonóm ČSOB na Slovensku Marek Gábriš.

Naopak, štvrtina zástupcov oslovených spoločností očakáva, že brexit slovenskú ekonomiku neovplyvní. Ešte významnejší negatívny dopad vidia podnikatelia na obchodnú výmenu Slovenska s Veľkou Britániou. Pesimizmus v tomto prípade zdieľa 68 % firiem.
<h2>Výroba strojov</h2>
Aj v tomto prípade platí, že miera skepticizmu rastie priamo úmerne s veľkosťou firiem.<em> „Podiel Spojeného kráľovstva na vývoze ako aj dovoze Slovenska je relatívne malý. Exportujeme tam asi 5 % tovarov. Napriek tomu však bude mať na naše firmy dopad, či už priamy alebo nepriamy. Slovensko je napríklad exponované v cyklicky senzitívnych odvetviach ako je automobilový priemysel. </em>

<em>Ďalším dôležitým sektorom je výroba strojov a zariadení,“</em> tvrdí Gábriš. Samotný vplyv na vlastné podnikanie v zásadnej miere firmy však v tejto chvíli neočakávajú. Negatívny efekt predpokladá necelých 13 % opýtaných.

<em>“U malých firiem a živnostníkov jednoznačne prevláda názor, že vystúpenie Veľkej Británie z EÚ nebude mať na ich vlastné podnikanie výrazný vplyv, čo potvrdzuje aj prieskum a naše rozhovory s nimi. </em>

<em>Jedným z dôvodov je aj fakt, že podnikanie a obchodovanie malých firiem a živnostníkov u väčšiny siaha za najbližšie hranice susedných štátov,“</em> tvrdí manažérka Oddelenia pre malé a stredné podniky ČSOB Dáša Polláková. Tržby z exportu do Veľkej Británie sú podľa nej u väčšiny z nich len zlomkom z ich celkových tržieb.
<h2>Jednoznačný názor</h2>
S rastúcim obratom firmy stúpa percento spoločností, ktoré si myslia, že odchod Británie z únie uškodí ich podnikateľským aktivitám. Samotná príprava na brexit firmy zatiaľ nezamestnáva, čo potvrdilo 88 % z nich. Len 11 % opýtaných firiem uviedlo, že už sú na brexit pripravené alebo sa pripravujú a ďalších 6 % firiem zisťuje dopady na svoje podnikanie.

V otázke, či by malo Slovensko nasledovať krok Veľkej Británie a tiež z EÚ vystúpiť, majú opýtaní podnikatelia jasno. V tomto smere prevažuje jednoznačný názor (83 %), že by Slovensko nemalo z Európskej únie odchádzať. Iba 7 % oslovených firiem považuje odchod Slovenska z EÚ za dobrý nápad.

Prieskum očakávaní firiem v súvislosti s odchodom Veľkej Británie z Európskej únie bol súčasťou merania tzv. Indexu očakávaní firiem, ktorý ČSOB realizuje dvakrát ročne.

Prostredníctvom neho zisťuje aktuálne nálady malých a stredných podnikateľov, ako aj veľkých firiem, ich plány do budúcnosti ako aj celkovú spokojnosť s ekonomickým vývojom a porovnáva ich s výsledkami meraní aj medzi firmami v Českej republike.
<h2>Pravidelný monitoring</h2>
Aktuálny index dosiahol hodnotu 18,2 bodu a oproti predošlému polroku sa mierne znížil (z 22,9 bodu). Hodnota indexu môže dosahovať hodnotu od -100 do +100 bodov, a preto dosiahnutý výsledok stále indikuje prevažujúci optimizmus malých a stredných podnikateľov a firiem.

Index sa skladá z troch subindexov – sleduje očakávaný dopyt, rozvoj investícii a plány rozširovať alebo obmedzovať podnikanie. Pokles nastal vo všetkých troch ukazovateľoch, najvýraznejšie v oblasti plánovaných investícii, a to o 8 bodov na 13,5 bodu.

Prieskum pre ČSOB realizovala spoločnosť Datank telefonickou formou na reprezentatívnej vzorke 304 respondentov v období od 5. marca do 29. marca 2019. Cieľom výskumu je pravidelne monitorovať sentiment firiem a na základe detailnej segmentácie odhadnúť ich očakávania do budúcnosti.

Viac k témam: Brexit
Zdroj: Webnoviny.sk – Šesť z desiatich slovenských firiem čaká negatívny vplyv brexitu na našu ekonomiku © SITA Všetky práva vyhradené.