gtag('config', 'UA-130501671-1');

TAPACHULA 26. apríla (WebNoviny.sk) – Z imigračného detenčného centra na juhu Mexika ušlo vo štvrtok najmenej 1 300 prevažne kubánskych migrantov. Národný inštitút pre prisťahovalectvo informoval, že 700 Kubáncov sa už dobrovoľne vrátilo a 600 je ešte na úteku.
<h2>Prišla polícia aj so štítmi</h2>
Ako tiež uviedol, agenti v zariadení v meste Tapachula v štáte Chiapas neboli ozbrojení a<em> „nenastala tam žiadna konfrontácia“.</em> Na miesto prišla po úteku federálna polícia vybavená štítmi, aby dostala situáciu pod kontrolu.

Pred centrom sa medzičasom zišli príbuzní spomínaných migrantov. Tí tvrdia, že sa ich príbuzní sťažovali na preplnenosť, nedostatok jedla a liekov a nehygienické podmienky v zariadení.
<h2>Hanba pre vládu</h2>
Ako uvádza agentúra AP, útek migrantov je pre vládu hanbou, keďže kapacitu centra evidovali na menej ako tisíc ľudí. To, že z neho ušlo 1 300 migrantov znamená, že v ňom bolo minimálne dvakrát viac ľudí, pretože neutiekli všetci zadržiavaní.

Zahanbujúci je aj fakt, že ušli v ten istý deň, ako zariadenie navštívil popredný mexický predstaviteľ pre ľudské práva, aby skontroloval tamojšie podmienky.

Viac k témam: migranti, utečenci migranti
Zdroj: Webnoviny.sk – Z detenčného centra utiekli stovky migrantov z Kuby, niektorí sa dobrovoľne vrátili © SITA Všetky práva vyhradené.