gtag('config', 'UA-130501671-1');

POWAY 28. apríla (WebNoviny.sk) – Strelec spustil v sobotu paľbu v synagóge pri kalifornskom San Diegu, pričom zabil jednu ženu a zranil rabína a ďalších dvoch ľudí. V synagóge v meste Poway veriaci práve oslavovali Pesach.

Podľa šerifa okresu San Diego Williama Gorea útočník, ktorého identifikovali ako 19-ročného Johna Earnesta, strieľal poloautomatickou zbraňou, tá mu ale pravdepodobne počas incidentu zlyhala.

Člen pohraničnej stráže, ktorý v synagóge pôsobil ako ochrankár, na strelca pri úteku začal strieľať, ale netrafil ho. Zasiahol však jeho auto, povedal Gore.

Útočník nahlásil streľbu

Earnest následne zavolal na tiesňovú linku a nahlásil streľbu, vyjadril sa náčelník polície v San Diegu David Nisleit s tým, že ho neskôr jeden policajt dostihol na ceste. Podozrivý odstavil svoje auto, vyšiel z neho s rukami nad hlavou a policajt ho okamžite vzal do väzby.

Útok podľa denníka San Diego Union-Tribune neprežila 60-ročná Lori Kaye. Tá podľa svedkov skočila pred rabína Yisroela Goldsteina, ktorý utrpel zranenia na ukazovákoch oboch rúk.

Strelec zranil aj osemročnú Noyu Dahan, ktorú zasiahol šrapnel do tváre a nohy, a 34-ročného Almonga Pereza, ktorý utrpel strelné zranenie nohy, keď odvádzal deti do bezpečia, píšu noviny. Všetci traja zranení sú v stabilizovanom stave v nemocniciach, povedal šerif Gore.

Skúmajú sociálne siete

Earnest nemá žiaden záznam v registri trestov, vyšetrovatelia však vyšetrujú jeho tvrdenie v manifeste zverejnenom na internete, že v marci podpálil mešitu v Escondide. Oheň spôsobil škody, nevyžiadal si však zranených.

Gore tiež uviedol, že úrady preskúmavajú kópie mladíkových príspevkov na sociálnych sieťach a útok vyšetrujú ako možný zločin z nenávisti. Osoba, ktorá sa identifikovala ako John Earnest, zverejnila na internete dlhý protižidovský text hodinu pred útokom.

V ňom sa opisuje ako študent ošetrovateľstva a chváli páchateľov útokov v mešitách na Novom Zélande z 15. marca a v synagóge v Pittsburghu z 27. októbra

Trump pochválil políciu

Americký prezident Donald Trump odsúdil útok ako antisemitský a zločin z nenávisti.

„Celý náš národ smúti za stratou života, modlí sa za zranených a solidárne stojí pri židovskej komunite. Dôrazne odsudzujeme zlo antisemitizmu a nenávisti, ktoré musí byť porazené,“ vyjadril sa Trump počas zhromaždenia vo Wisconsine a zároveň pochválil políciu a spomínaného člena pohraničnej stráže za ich reakciu.

Viac k témam: streľba, synagóga, útok
Zdroj: Webnoviny.sk – Video: Mladík spustil paľbu v synagóge pri San Diegu, útok neprežila jedna žena © SITA Všetky práva vyhradené.