gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA 29. apríla (WebNoviny.sk) – Rast americkej ekonomiky bude v tomto aj nasledujúcom roku pokračovať, avšak pomalším tempom, než predpokladali skoršie prognózy. Vyplýva to z prieskumu, o ktorom informovala v pondelok Národná asociácia podnikových ekonómov (NABE).

Výrazné spomalenie oproti prvému kvartálu

S tohtoročným posilnením výkonu ekonomiky o viac ako 2 % počíta 53 % oslovených ekonómov, kým v predchádzajúcom januárovom prieskume ich bolo 67 %, uviedlo združenie.

Očakávaný rast by znamenal výrazné spomalenie oproti prvému kvartálu tohto roka, kedy sa hrubý domáci produkt (HDP) krajiny podľa minulotýždňových údajov federálneho ministerstva obchodu zväčšil o 3,2 %.

Pokles deficitu obchodnej bilancie

Silný rast v úvode roka bol podľa ekonómov najmä odrazom zvyšovania firemných zásob a poklesu deficitu obchodnej bilancie, čo sú krátkodobé faktory, ktorých dopad pravdepodobne pominie.

K zvyšovaniu dovozov v závere vlaňajška prispeli aj obavy z eskalácie obchodného sporu s Čínou.

Washington a Peking síce vyjadrili záujem o dohodu a pokračujú v rokovaniach, existujúce clá na čínske importy však napriek tomu už pôsobia ako brzda hospodárskeho rastu, myslí si 75 % oslovených ekonómov.

Viac k témam: americká ekonomika, clá, clá USA, Národná asociácia podnikových ekonómov (NABE)
Zdroj: Webnoviny.sk – Americká ekonomika pravdepodobne spomalí, clá na čínske dovozy už pôsobia ako brzda © SITA Všetky práva vyhradené.