gtag('config', 'UA-130501671-1');

BERLÍN 29. apríla (WebNoviny.sk) – Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron hostia v pondelok v Berlíne balkánskych lídrov. Cieľom stretnutia je reštartovať viaznuce rokovania medzi Srbskom a Kosovom.

Srbsko odmieta nezávislosť Kosova

Okrem lídrov oboch týchto štátov sa na schôdzke zúčastňuje aj viacero predstaviteľov krajín západného Balkánu a šéfka zahraničnej politiky Európskej únie Federica Mogheriniová.

Medzi hlavné témy stretnutia patrí odmietanie nezávislosti Kosova zo strany Srbska, vysoké vzájomné clá, ako aj kontroverzné návrhy na výmenu časti územia.

Zmeny hraníc krajiny

Kosovský prezident Hashim Thaci v rozhovore pre nemeckú tlačovú agentúru dpa pred stretnutím povedal, že „Srbsko musí uznať existenciu Kosova bez kladenia si akýchkoľvek podmienok„.

Predpokladá sa, že srbský prezident Aleksandar Vučič bude žiadať zmeny hraníc Kosova v rámci celkovej dohody, čo je však požiadavka, ktorú mnohé štáty Európskej únie odmietajú.

Viac k témam: Kosovo, Srbsko
Zdroj: Webnoviny.sk – Rokovania medzi Srbskom a Kosovom stále viaznu, Macron a Merkelová to chcú zmeniť © SITA Všetky práva vyhradené.