gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA 4. mája (WebNoviny.sk) – Miera nezamestnanosti na Slovensku bola v marci nižšia v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj celú EÚ, pričom klesla medzimesačne aj medziročne. Nezamestnanosť na Slovensku sa v marci znížila na 5,7 % z februárových 5,8 %.

V rámci V4 je Slovensko najhoršie

V marci minulého roka bola v SR nezamestnanosť 6,9 %. V porovnaní so susednými členmi EÚ je však podľa údajov, ktoré v utorok zverejnil Eurostat, slovenská nezamestnanosť najvyššia.

V ČR bola totiž v marci nezamestnanosť 1,9 %, v Poľsku 3,4 % a v Rakúsku 4,8 %. Z Maďarska mal Eurostat údaje za február, kedy bola v krajine nezamestnanosť 3,4 percenta.

Najvyššiu nezamestnanosť má Grécko

V rámci eurozóny sezónne upravená miera nezamestnanosti v marci klesla na 7,7 % z februárových 7,8 % a znížila sa aj medziročne z úrovne 8,5 %, na ktorej bola v marci 2018. V rámci celej Európskej únie nezamestnanosť v marci klesla na 6,4 % z februárových 6,5 %. V marci 2018 bola v EÚ nezamestnanosť 7 %.

Česká marcová nezamestnanosť na úrovni 1,9 % bola najnižšia v rámci celej Európskej únie. Nasledovali Nemecko (3,2 %) a Holandsko (3,3 %). Najvyššiu nezamestnanosť má Grécko, kde v januári bola na úrovni 18,5 %. Na ďalších najhorších priečkach sú Španielsko s marcovou nezamestnanosťou 14 % a Taliansko, kde bola v marci miera nezamestnanosti 10,2 %.

Viac k témam: Európska únia, nezamestnanosť v SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Nezamestnanosť na Slovensku je nižšia ako priemer EÚ, ale vyššia ako v susedných štátoch © SITA Všetky práva vyhradené.