gtag('config', 'UA-130501671-1');

KOŠARISKÁ 4. mája (WebNoviny.sk) – Maketu Mohyly generála Milana Rastislava Štefánika odhalili v sobotu v jeho rodných Košariskách trenčiansky župan Jaroslav Baška a starosta Štefan Antol. Obec na ňu získala peniaze z participatívneho rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Na makete sú texty v Braillovom písme

O pridelení peňazí na maketu rozhodli hlasovaním jeho obyvatelia. Baška v tejto súvislosti pripomenul, že tento projekt získal v rámci okresu Myjava najviac hlasov, v rámci kraja skončil na druhom mieste.

Maketu mohyly podľa župana Jaroslava Bašku ocenia predovšetkým zdravotne hendikepovaní ľudia, ktorí sa nemôžu dostať na tú skutočnú, ktorá sa nachádza na vrchu Bradlo.

Napríklad nevidiaci si môžu maketu ohmatať, texty na nej sú aj v Braillovom písme. Maketa mohyly je umiestnená v centre obce, neďaleko Múzea Milana Rastislava Štefánika.

Najväčší pomník generála Štefánika

Základný kameň skutočnej mohyly na Bradle položili 4. mája 1924, päť rokov po smrti generála Štefánika.

Dielo architekta Dušana Jurkoviča začali stavať 11. júla 1927 a dokončili 21. augusta 1928. Mohyla sa stala hrobom generála Milana Rastislava Štefánika a zároveň jeho najväčším pomníkom.

Viac k témam: Trenčiansky samosprávny kraj
Zdroj: Webnoviny.sk – V Košariskách odhalili maketu mohyly Milana Rastislava Štefánika, má aj texty v Braillovom písme © SITA Všetky práva vyhradené.