gtag('config', 'UA-130501671-1');

PARÍŽ 6. mája (WebNoviny.sk) – Na Zemi hrozí kvôli človeku vyhynutie viac ako miliónu druhov živočíchov a rastlín.

Ešte nie je neskoro

Vyplýva to z prvej komplexnej správy Organizácie Spojených národov (OSN) o biodiverzite, ktorú odborníci zverejnili v pondelok. Ako v nej však uvádzajú, ešte nie je neskoro na zmenu, len je potrebné konať hneď, a to na lokálnej aj globálnej úrovni.

Medzivládna vedecko-politická platforma pre biodiverzitu a ekosystémové služby (IPBES), ktorá je komisiou OSN, vo svojej správe uvádza, že vymieranie druhov je „desať až stonásobne rýchlejšie, ako bolo v priemere za uplynulých desať miliónov rokov“.

V ohrození je viac ako 40 percent obojživelníkov, 33 percent koralových útesov, viac ako tretina morských cicavcov či takmer tretina žralokov a rýb.

Nedostatočné prostredie na prežitie

Podľa správy tiež viac ako polmilióna druhov na pevnine nemá „dostatočné prostredie na dlhodobé prežitie“ a pravdepodobne vyhynie, ak sa ich prirodzené prostredie neobnoví.

„Zdravie ekosystémov, od ktorých my a všetky ostatné druhy závisíme, sa zhoršuje rýchlejšie ako kedykoľvek predtým,“ vyjadril sa predseda IPBES Robert Watson s tým, že na záchranu planéty je treba „transformačnú zmenu“.

V 39-stranovom zhrnutí správy odborníci zdôraznili päť hlavných dôvodov straty biodiverzity. Sú nimi zmeny vo využívaní pôdy a morí (napríklad odlesňovanie, pozn. SITA), priame využívanie organizmov (nadmerný rybolov), klimatické zmeny, znečistenie životného prostredia a invazívne druhy.

Sever nesie najviac viny

„Na planéte zostalo veľmi málo, čo sme výrazne nezmenili. Potrebujeme konať ako správcovia života na Zemi,“ cituje televízia CNN spoluatorku správy Sandru Diaz.

Za škody v prírode podľa nej možno obzvlášť viniť globálny Sever, pre jeho „neudržateľnú“ úroveň spotreby, najmä pokiaľ ide o rybolov a ťažbu dreva.

Vlády vo svete by mali podľa Diaz zaviesť drastické zmeny, ak sa chcú vyhnúť „katastrofálnej budúcnosti“ počas nadchádzajúcich 10 až 20 rokov, keď je „v ohrození bezpečnosť ich potravín a klímy“.

Menej plytvania s potravinami

Odborníci sa nevenovali len živočíšnym a rastlinným druhom. V správe okrem iného uviedli, že udržateľnosť v poľnohospodárstve možno zlepšiť plánovaním krajiny tak, aby poskytlo potraviny a zároveň podporilo druhy, ktoré sa v daných oblastiach vyskytujú.

Ďalej tiež napríklad odporučili reformu dodávateľských reťazcov či zníženie plytvania potravinami. V súvislosti s oceánmi zase odporučili efektívne kvóty na rybolov, vymedzené chránené územia či zníženie znečistenia z pevniny do oceánov.

Správu, ktorá má viac ako tisíc strán, napísalo 145 odborníkov z 50 krajín, ktorým asistovalo ďalších vyše 300 výskumníkov. Vedci spracovávali 15-tisíc vedeckých a vládnych správ.

Informácie pochádzajú z agentúry AP a webstránky edition.cnn.com.

Viac k témam: biodiverzita, ekológia, OSN Organizácia spojených národov, životné prostredie
Zdroj: Webnoviny.sk – Kvôli človeku hrozí vyhynutie miliónov druhov živočíchov a rastlín, alarmujú odborníci © SITA Všetky práva vyhradené.