gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA 6. mája (WebNoviny.sk) – Každoročné správy o trestnej činnosti policajtov z dielne ministerstva vnútra sa týkajú skôr radových policajtov a ich prehreškov a verejnosť sa z nich veľa nedozvie.

Inšpekcia prípadov funkcionárov

Pre agentúru SITA to k správe o trestnej činnosti policajtov za minulý rok uviedol bývalý policajný funkcionár Branislav Diďák z iniciatívy Za lepšiu políciu.

„Zaujímavé by bolo napríklad, koľko riešila inšpekcia prípadov povedzme okresných, krajských a prezidiálnych policajných funkcionárov. A ako končia napríklad vyšetrovania rodinkárstva, o ktorom sa dozvedáme aj z médií a podobné podozrenia. V správe by mali byť jednoducho konkrétnejšie prípady a spôsob ich riešenia,“ dodal.

Správa v aktuálnej podobe podľa Diďáka verejnosti hovorí, že iba pol percenta policajtov sa podieľa na páchaní celkovej trestnej činnosti a to má vzbudzovať pocit, že pochybenia policajtov sú úplne zanedbateľné až neviditeľné.

Chýbajú transparentné dáta

„Opomína sa tu však iný rozmer. Neuvedomujeme si, že konanie policajtov má oveľa širší morálny, nie štatistický dopad na spoločnosť,“ dodal s tým, že transparentné dáta a štatistiky v tejto oblasti stále chýbajú.

Policajná inšpekcia a Národná kriminálna agentúra v minulom roku obvinili 121 policajtov pre 141 trestných činov. Uvádza sa to v Správe o trestnej činnosti príslušníkov Policajného zboru za obdobie roka 2018 z dielne rezortu vnútra. Podiel obvinených policajtov podľa ministerstva tak z celkového počtu 22 017 policajtov (stav k 31. decembru 2018) tvorí 0,55 percenta.

„V najväčšom počte boli páchané trestné činy proti poriadku vo verejných veciach, kde bolo spáchaných 66 trestných činov. V skupine trestných činov proti životu a zdraviu bolo spáchaných 22 trestných činov a v skupine trestných činov proti majetku 15 trestných činov,“ konštatuje dokument s tým, že 38 trestných činov spadalo do kategórie ostatné.

Viac k témam: ministerstvo vnútra SR, Polícia SR, Za lepšiu políciu
Zdroj: Webnoviny.sk – Prehrešky policajtov nie sú neviditeľné, aktivisti žiadajú aj výsledky vyšetrovania rodinkárstva © SITA Všetky práva vyhradené.