gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA 7. mája (WebNoviny.sk) – Novozvolená prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová sa stala Európskou osobnosťou roka.

Týmto titulom ju ocenili v rámci European Leadership Awards, ktoré európskym lídrom udeľujú spravodajská televízia Euronews a Európsky obchodný summit (EBS) za mimoriadne úspechy v oblasti politiky, obchodu a inovácií.

Čaputovú ocenenie povzbudilo

Budúca prezidentka na svoje víťazstvo už reagovala na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter, kde sa vyjadrila, že je poctená. „Slúži ako povzbudenie pre moju budúcu prácu,“ vyjadrila sa na margo ocenenia Čaputová.

Okrem Zuzany Čaputovej na cenu pre Európsku osobnosť roka nominovali aj švédsku aktivistku bojujúcu proti klimatickým zmenám Gretu Thunberg a bývalého francúzskeho futbalového obrancu a vyslanca UNICEF Liliana Thurama, ktorý sa venuje boju proti rasizmu.

Európskym lídrom je Juncker

Za Európskeho lídra roka vyhlásili predsedu Európskej komisie Jean-Claudea Junckera. V kategórii podnikateľov ocenili Vincenta Zimmera a Markusa Kresslera, ktorí stoja za projektom vyššieho vzdelávania pre utečencov Kiron a Európskym novátorom roka sa stal zakladateľ asociácie The Sea Cleaners na ochranu oceánov Yvan Bourgnon.

V rámci kategórie Európska korporačná sociálna iniciatíva roka ocenili Saori Dubourg, členku predstavenstva výkonných riaditeľov zo spoločnosti BASF SE, ktorá v nej pôsobila aj ako riaditeľka odboru pre výživu a zdravie.

O tohtoročných víťazoch rozhodla päťčlenná porota, ktorej členmi boli napríklad šéfredaktorka Euronews Gardenia Trezzini a predseda organizácie BusinessEurope Pierre Gattaz. Udeľovanie European Leadership Awards sa konalo v pondelok 6. mája v Bruseli.

Viac k témam: European Leadership Awards, Európska komisia (EK), Európsky obchodný summit (EBS)
Zdroj: Webnoviny.sk – Novozvolená prezidentka Zuzana Čaputová je Európskou osobnosťou roka © SITA Všetky práva vyhradené.