gtag('config', 'UA-130501671-1');

TEHERÁN 8. mája (WebNoviny.sk) – Irán v stredu ráno oznámil, že ak sa do dvoch mesiacov nedosiahne dohoda o novej podobe medzinárodnej zmluvy o obmedzení jeho jadrového programu, tak od tejto zmluvy odstúpi.

Iránsky prezident Hasan Rúhání to oznámil v naživo prenášanom prejave presne rok po tom, ako odstúpenie od jadrovej zmluvy s Iránom oznámil americký prezident Donald Trump.

Varovanie zverejnil aj minister zahraničia

Ak sa do dvoch mesiacov nepodarí zjednať nápravu, Irán podľa prezidenta Rúháního opäť začne obohacovať urán na vyššiu úroveň, ako mu povoľuje súčasná zmluva.

Iránske ministerstvo zahraničných vecí podľa štátnej televízie odovzdalo správu s týmto znením veľvyslancom všetkých zvyšných zmluvných strán jadrovej dohody okrem Spojených štátov, teda Európskej únii, Veľkej Británii, Nemecku, Francúzsku a Číne, a tiež Rusku, ktoré nie je jej zmluvnou stranou.

Separátne varovanie, že Irán môže opäť rozbehnúť svoj obávaný jadrový program, zverejnil v stredu na Twitteri aj iránsky minister zahraničných vecí Muhammad Džavád Zaríf, ktorý je práve na návšteve v Rusku.

Zmluvu chcú zachrániť

„Myslíme si, že jadrová zmluva potrebuje operáciu, a minuloročné lieky (pokusy EÚ a ďalších zmluvných strán zachrániť ju – pozn. SITA) boli neúčinné. Cieľom tejto operácie je zachrániť túto zmluvu, nie zničiť ju,“ vyhlásil v televíznom prejave prezident Rúhání.

Medzinárodná zmluva o iránskom jadrovom programe, ktorá sa zrodila v roku 2015 ešte za predošlého amerického prezidenta Baracka Obamu, povoľuje mať Iránu nie viac ako 300 kilogramov nízko obohateného uránu. Predtým mala táto krajina pritom už viac ako 10-tisíc kilogramov vysoko obohateného uránu.

Zmluva zároveň stanovuje najvyššiu možnú úroveň obohatenia uránu na 3,67 percenta, čo je dostatočné pre civilné jadrové elektrárne, nie však pre vývoj jadrových zbraní. Na tie treba urán obohatiť až na 90 percent. Irán mal pred podpisom jadrovej zmluvy urán obohatený na 20 percent.

Viac k témam: Európska únia, jadrová dohoda, USA
Zdroj: Webnoviny.sk – Irán dal svetu ultimátum. Ak nebude nová jadrová dohoda, začne obohacovať urán na vyššej úrovni © SITA Všetky práva vyhradené.