gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA 9. mája (WebNoviny.sk) – Voľba kandidátov na ústavných sudcov, vetované zákony prezidentom SR Andrejom Kiskom, ale aj vládne a poslanecké návrhy zamestnajú poslancov Národnej rady SR na 45. schôdzi parlamentu. Zákonodarcovia majú na programe 125 bodov. Zasadnutie sa začne vo štvrtok o 13:00.

Na 21. mája je naplánovaná už tretia voľba kandidátov na ústavných sudcov. Kandidátov vo štvrtok a v piatok vypočúvali členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR.

Poslanci budú vyberať z 24 uchádzačov. V prvom kole voľby kandidátov na ústavných sudcov zákonodarcovia nezvolili ani jedného kandidáta, v druhom kole štyroch. Z nich prezident 17. apríla vymenoval troch – Ivana Fiačana, Petra Molnára a Ľuboša Szigetiho.

Novela zákona o štátnych symboloch

Pozornosť púta novela zákona o štátnych symboloch, ktorú na opätovné prerokovanie parlamentu vrátil prezident ako celok. Novelou sa zakazuje hranie alebo spievanie hymny iného štátu na verejných podujatiach, ak na podujatí nie je prítomná oficiálna delegácia daného štátu.

Poslanci Mosta-Híd predložili do parlamentu ďalšiu novelu zákona, aby sa ňou hranie alebo spievanie hymny vyriešilo. Do zákona chcú pridať novú vetu. „Predchádzajúcou vetou nie je dotknuté právo fyzických a právnických osôb hrať alebo spievať štátnu hymnu iného štátu,“ uviedol minister spravodlivosti Gábor Gál ešte 17. apríla.

Povinná materská škola

Poslanci vládnej koalície Eva Smolíková (SNS), Ľubomír Petrák (Smer-SD) a Péter Vörös (Most-Híd) navrhujú, aby bola materská škola povinná pre všetky päťročné deti.

Ministerstvo školstva zavedením povinného predprimárneho vzdelávania očakáva zlepšenie výsledkov v národných testovaniach. Združenie miest a obcí Slovenska podľa výkonného podpredsedu Jozefa Turčányho dlhodobo upozorňuje na mnohé riziká zavedenia povinnosti prijať päťročné deti do materskej školy.

Okrem potreby budovania nových kapacít, prijímania nových učiteľov a asistentov, a s tým spojených finančných nárokov na zabezpečenie tejto povinnosti, podľa neho neexistuje reálna možnosť právne túto povinnosť vymôcť pokutovaním rodičov.

Príspevok na nákup školských potrieb

Strana Smer-SD spolu s nezaradenou poslankyňou Alenou Bašistovou a poslankyňou za SNS Magdalénou Kuciaňovou navrhuje, aby rodičia dostali príspevok vo výške 100 eur na nákup školských potrieb pri nástupe dieťaťa do prvého ročníka základnej školy v októbri.

Má ísť o jednorazové zvýšenie prídavku na dieťa o 100 eur za mesiac, v ktorom dieťa prvýkrát nastúpilo do prvého ročníka základnej školy.

Septembrový zvýšený prídavok na dieťa príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny vyplatí rodičom prvákov v polovici októbra. Vyplýva to z návrhu novely zákona o prídavku na dieťa. Prídavok na dieťa zvýšený o 100 eur majú rodičia prvákov základných škôl dostať prvý raz automaticky v októbri tohto roka, a to na približne 59-tisíc detí.

Smerácka novela tlačového zákona

Zákonodarcovia prerokujú viaceré návrhy v druhom čítaní. Rozhodnú tak napríklad o tlačovom zákone od poslancov za stranu Smer-SD Dušana Jarjabka a Miroslava Číža. Tí chcú opätovne zaviesť právo na odpoveď, ako to bolo v zákone v roku 2008.

Ako píšu v dôvodovej správe k návrhu novely, „týmto návrhom zákona sa možnosti uplatnenia práva na odpoveď rozširujú v zmysle pôvodného znenia tlačového zákona.Treba zdôrazniť, že predmetom práva na odpoveď je len skutkové tvrdenie. Vylučuje sa teda odpovedať na hodnotiace úsudky“.

Poslanci sa budú zaoberať aj Výročnou správou o členstve Slovenskej republiky v Európskej únii – hodnotenie a aktuálne priority vyplývajúce z Pracovného programu Európskej komisie. Rovnako ich čaká hodnotenie priorít zahraničnej a európskej politiky Slovenskej republiky v roku 2018 a ich zameranie na rok 2019.

Plénum zamestná taktiež Správa o činnosti verejného ochrancu práv za obdobie roka 2018. Predmetom rokovania budú aj správy o výsledkoch kontrolnej činnosti Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky za rok 2018 či o stave vysielania v Slovenskej republike a o činnosti Rady pre vysielanie a retransmisiu za rok 2018.

Viac k témam: Národná rada SR, voľba ústavných sudcov
Zdroj: Webnoviny.sk – Začína sa ďalšia schôdza parlamentu, poslanci majú na programe 125 bodov © SITA Všetky práva vyhradené.