gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA 11. mája (WebNoviny.sk) – Polnocou z piatka na sobotu sa začína moratórium na zverejňovanie prieskumov preferencií politických strán vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP). Potrvá až do skončenia hlasovania v sobotu 25. mája.

Predpokladajú nízku účasť

Ak nebude potrebné predĺženie, moratórium sa skončí o 22:00. Oproti parlamentným, alebo napríklad prezidentským voľbám, sa prieskumy preferencií týkajúce sa týchto volieb ani pred začiatkom moratória neobjavujú.

„Nebudeme publikovať do začiatku moratória žiadne prieskumy týkajúce sa volieb do EP,“ povedal pre agentúru SITA Martin Slosiarik z agentúry FOCUS. „Vo všeobecnosti je problematické merať preferencie pri voľbách do EP pre predpoklad nízkej účasti,“ vysvetlil.

O publikovaní preferencií neuvažuje podľa Kamily Hříchovej z agentúry AKO s.r.o. ani táto agentúra. „Pri veľmi nízkej predpokladanej účasti je meranie preferencií na obvyklej vzorke tisíc respondentov veľmi rizikové a meranie na vzorke napríklad tritisíc respondentov je finančne veľmi náročné,“ skonštatovala.

Zvolíme si 14 europoslancov

Preferencie strán nebude podľa politického analytika Jána Baránka zverejňovať ani agentúra Polis Slovakia. Rovnaký postoj potvrdil aj Pavel Haulík z agentúry MVK.

V poradí štvrté eurovoľby sa na Slovensku uskutočnia 25. mája. Voliť budeme 14 poslancov. Prvé voľby do Európskeho parlamentu sa u nás konali v roku 2004 a následne každých päť rokov, teda v roku 2009 a 2014.

Rozhodovať o poslancoch Európskeho parlamentu môže na Slovensku v sobotu 25. mája od 7:00 do 22:00 približne 4,45 milióna voličov. Voliť sa bude v 5 951 volebných miestnostiach.

Viac k témam: eurovoľby, moratórium, voľby do Európskeho parlamentu, volebný prieskum
Zdroj: Webnoviny.sk – Začalo sa moratórium na prieskumy v eurovoľbách, podľa agentúr nebol o ne záujem © SITA Všetky práva vyhradené.