gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA 13. mája (WebNoviny.sk) – Pozícia Čechov, Maďarov a Rakúšanov ako najväčších zahraničných vlastníkov slovenských firiem ostáva neohrozená. Česi však oproti ostatným krajinám v poslednom čase výrazne zvyšujú náskok v počte firiem, ktoré na Slovensku ovládajú.

Od začiatku roka na Slovensku vzniklo 856 nových firiem s českým vlastníkom v pozadí, čo je viac než 8-percentný nárast v porovnaní s minulým rokom. Vyplýva to z analýzy poradenskej spoločnosti Bisnode.

Jednoduchá expanzia

„Záujem českých podnikateľov o slovenský trh výrazne rastie. Potvrdzuje to aj naša posledná analýza, v ktorej sme skúmali vývoj zahraničných vlastníkov slovenských firiem za posledné tri roky. Medziročne na Slovensku pribudlo až 856 nových firiem riadených českým majiteľom. Pre porovnanie, v minulom roku sme evidovali nárast o 484 spoločností riadených českým vlastníkom,“ zhodnotila analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Expanzia na slovenský trh je pre českých podnikateľov jednoduchšia ako pre podnikateľov z iných krajín. Podľa spoločnosti Bisnode môže za to jednak spoločná história štátov, ale aj takmer nulová jazyková bariéra, ktorá výrazne napomáha pri administratíve podnikania.

„Za nárastom českého kapitálu na Slovensku vidíme tiež zaujímavé hospodárske prostredie a potenciál rastu. Atraktívne prostredie sa potvrdilo nakoniec aj v prípade zahraničných vlastníkov zo všetkých krajín v rebríčku top 10 najväčších zahraničných vlastníkov, ktorí sa rozhodli založiť firmu na Slovensku. Pokles počtu firiem sme nezaznamenali ani pri jednom z nich,“ dodala Petra Štěpánová.

Rakúšania v Top 3

Česi na Slovensku podľa najnovších údajov vlastnia 11 197 spoločností. V poradí druhí Maďari riadia na Slovensku aktuálne 10 615 podnikov a od minulého roka si pripísali na konto 387 nových slovenských firiem.

Top trojkou medzi vlastníkmi sú Rakúšania. Ich počet na Slovensku je však neporovnateľne nižší ako v prípade Čechov či Maďarov. Rakúšania majú u nás aktuálne podiel v 3 948 spoločnostiach, čo je medziročne o 44 podnikov viac.

Spoločnosť Bisnode spracúva ekonomické dáta a analýzy, pričom pôsobí v 19 krajinách Európy, kde zamestnáva 2 100 ľudí.

Viac k témam: BISNODE, slovenské firmy
Zdroj: Webnoviny.sk – Českí podnikatelia majú stále o Slovensko záujem, ovládajú stovky nových firiem © SITA Všetky práva vyhradené.