gtag('config', 'UA-130501671-1');

TOKIO 13. mája (WebNoviny.sk) – Predstavitelia japonského cisárskeho paláca uskutočnili staroveký prorocký rituál s pancierom korytnačky.

Jeho úlohou je vybrať miesto na zber posvätnej ryže pre pripravovaný obrad zberu úrody – najdôležitejší, ktorý čaká na nového cisára Naruhita. Ten nastúpil na trón 1. mája po abdikácii svojho otca, cisára Akihita.

Pozorovali praskliny na pancieri

Obrad daidžósai – oslava zberu úrody, sa uskutoční v polovici novembra. Naruhito sa bude počas neho okrem iného prvý raz ako cisár modliť za dobrú úrodu pre svoj ľud.

Predstavitelia paláca v pondelok počas obradu v tradičnom oblečení vybrali na pestovanie ryže prefektúry Kjóto a Točigi. Pre určenie miesta zapálili pancier korytnačky a pozorovali praskliny, ktoré sa na pancieri objavili.

Prvá abdikácia cisára po dvoch storočiach

Naruhito je prvým cisárom, ktorý študoval v zahraničí, a tiež prvým, ktorý sa narodil po porážke Japonska v druhej svetovej vojne.

Na trón nastúpil po svojom otcovi Akihitovi, ktorý bol cisárom od roku 1989. Akihito abdikoval pre pokročilý vek aj podlomené zdravie. Bola to prvá abdikácia japonského cisára po viac než dvoch storočiach.

Viac k témam: cisár Akihito, korytnačka
Zdroj: Webnoviny.sk – V Japonsku vyberali miesta zberu posvätnej ryže, použili staroveký obrad s pancierom korytnačky © SITA Všetky práva vyhradené.