gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA 17. mája (WebNoviny.sk) – Spoločnosť Facebook odstránila stovky profilov pre „koordinované neautentické správanie“ namierené najmä proti Afrike. Zástupcovia spoločnosti uviedli, že nepravé profily často zverejňujú správy zo sveta politiky, napríklad týkajúce sa volieb v rôznych krajinách.

Odstránili stovky profilov

Sociálna sieť odstránila 265 profilov, ktoré pochádzali z Izraela a zameriavali sa na Nigériu, Senegal, Togo, Angolu, Niger a Tunisko a tiež na aktivity v Latinskej Amerike a Juhovýchodnej Ázii.

Ľudia na týchto účtoch predstierali, že sú miestni alebo sú tamojšie spravodajské agentúry a zverejňovali údajné uniknuté informácie o politikoch,“ uviedol Nathaniel Gleicher, vedúci oddelenia kybernetickej bezpečnosti spoločnosti Facebook, ktorá takisto zakázala používanie služby izraelskej spoločnosti Archimedes Group.

Facebook čelí kritike

Ľudia, ktorí stoja za týmito profilmi, minuli na reklamu medzi decembrom 2012 a aprílom 2019 zhruba 812-tisíc eur (v prepočte približne 725-tisíc eur).

V piatich zo šiestich spomínaných afrických krajín sa od roku 2016 konali voľby, pričom v Tunisku sa uskutočnia tento rok. Facebook čelí kritike za nedostatočný boj proti šíreniu dezinformácií, ktoré môžu zmeniť rozhodnutia voličov.

Viac k témam: facebook
Zdroj: Webnoviny.sk – Facebook odstránil stovky falošných profilov, príspevky sa týkali aj volieb v Afrike © SITA Všetky práva vyhradené.