gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA 21. mája (WebNoviny.sk) – Podávanie žiadostí o priame platby pre poľnohospodárov v riadnom termíne bolo 15. mája 2019 ukončené.

Elektronické podávanie prebehlo úspešne

Žiadosť je však ešte možné podať najneskôr 25 kalendárnych dní po tomto termíne, avšak za každý omeškaný pracovný deň so sankciou 1 %. Po tomto termíne už žiadosť nie je možné podať. Informovalo o tom v utorok Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV).

Aj vďaka aktualizovanej verzii aplikácie geopriestorovej žiadosti o podporu (GSAA) prebehlo elektronické podávanie žiadostí podľa agrorezortu úspešne a bez problémov. Systém zjednodušuje podávanie žiadostí poľnohospodárom a pomáha odstraňovať nezrovnalosti.

„K 16. máju 2019 evidujeme 18 169 podaných žiadostí na celkovo 246 406 validných parciel, z ktorých 84 609 bolo potvrdených bez zmeny hraníc. Výmera podaných žiadostí predstavuje 1 859 006 hektárov. Celkovo môžeme konštatovať, že počet a výmera podaných žiadostí zodpovedá stavu z roku 2018,“ uviedla vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná.

Žiadosti podávali na poslednú chvíľu

Počas podávania žiadostí MPRV nezanamenalo žiadny problém s aplikáciou. Aj tohto roku si časť veľkých žiadateľov nechala podanie žiadosti na poslednú chvíľu.

Oproti minulému roku však bolo podľa MPRV podávanie žiadostí rozložené v čase rovnomernejšie. Približne polovicu žiadostí už podali žiadatelia v aplikácii sami, 8 % žiadostí bolo administrovaných cez integráciu.

„Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR na základe dlhodobej komunikácie so žiadateľmi aktualizovalo pre rok 2019 verziu aplikácie GSAA. Nové vylepšené funkcie značne uľahčili prácu žiadateľom pri podávaní žiadostí a zároveň znížili pravdepodobnosť chybného zakreslenia užívaných plôch,“ uzavrela Matečná.

Viac k témam: farmári, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV), priame platby
Zdroj: Webnoviny.sk – Farmári si ešte môžu podať žiadosť o priame platby, ale za každý omeškaný deň zaplatia sankciu © SITA Všetky práva vyhradené.