gtag('config', 'UA-130501671-1');

BUDAPEŠŤ 21. mája (WebNoviny.sk) – Komisárka Rady Európy (RE) pre ľudské práva Dunja Mijatovičová v utorok ostro skritizovala porušovanie ľudských práv v Maďarsku, napríklad zatýkanie žiadateľov o azyl a zastrašovanie občianskych skupín, pričom tiež vyjadrila obavy o nezávislosť tamojšieho súdnictva.

V správe zverejnenej v utorok komisárka, ktorá navštívila Maďarsko vo februári, navyše uviedla, že krajina sa zhoršuje v otázke rodovej rovnosti a v politike je stále menej žien.

Budapešť je navyše naďalej neochotná ratifikovať Istanbulský dohovor o predchádzaní násiliu na ženách a boji proti nemu.

Maďarská vláda v rozsiahlej odpovedi na správu odmietla kritiku v každej zo spomínaných oblastí a uviedla, že je „absolútne oprávnená“ zachovať v platnosti krízové opatrenia týkajúce sa masovej imigrácie, hoci v súčasnej dobe do Maďarska takmer žiadni migranti neprichádzajú, pretože je ich stále veľa v blízkych štátoch, ako sú Srbsko či Severné Macedónsko.

Viac k témam: ľudské práva, Rada Európy
Zdroj: Webnoviny.sk – Komisárka Rady Európy skritizovala porušovanie ľudských práv v Maďarsku, vláda kritiku odmieta © SITA Všetky práva vyhradené.