gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA 21. mája (WebNoviny.sk) – Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) chce rokovať o navýšení prostriedkov pre nemocnice združené v Asociácii nemocníc Slovenska (ANS) individuálne. S asociáciou sa na spoločnom riešení nedohodli.

Do systému prídu desiatky miliónov eur

Vyplýva to z ich utorkového rokovania na pôde poisťovne. Asociácia v posledných mesiacoch požadovala prostriedky na pokrytie nákladov svojich nemocníc vo výške 17 mil. eur.

Dôvodom rokovania boli zmluvné vzťahy od 1. júla 2019, medzi nemocnicami združenými v ANS a VšZP. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská totiž prisľúbila, že do systému príde o 90 mil. eur viac. Tieto prostriedky mali byť použité na sociálny balíček, rekreačné poukazy, ale aj na energie.

„Musíme konštatovať, že sme sa so VšZP nedohodli na ničom,“ povedal prezident ANS Marián Petko. Poisťovňa podľa neho odmietla akékoľvek navýšenie pre nemocnice združené v ANS a je ochotná rokovať individuálne s nemocnicami o určitých vysporiadaniach.

Môžu vyhlásiť štrajkovú pohotovosť

„Nemáme momentálne dodatok k zmluve a posledným júnom nám končia zmluvy so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou,“ informoval Petko. To znamená, že od 1. júla podľa neho hrozí poskytovanie neodkladnej a akútnej zdravotnej starostlivosti pre poistencov VšZP. Poistenci by tak nemuseli mať k dispozícii plánovanú zdravotnú starostlivosť.

ANS mala v utorok ráno rokovanie s odborármi. Z neho vyplýva, že v prípade, ak VšZP neposkytne kompenzácie na zaplatenie požiadaviek, nemôžu podpísať dodatok ku kolektívnej zmluve od 1. júna. Podľa Petka tak odborári môžu vyhlásiť štrajkovú pohotovosť.

„V súčasnej dobe sme ukončili rokovania s ANS, kde z našej strany im bolo ponúknuté individuálne rokovanie,“ uviedla po rokovaní generálna riaditeľka VšZP Ľubica Hlinková. Podľa nej chcú efektívne vynakladať finančné zdroje.

Začali oslovovať nemocnice

Hlinková upresnila, že z 90 miliónov eur, ktoré ministerka prisľúbila, je pre Všeobecnú zdravotnú poisťovňu okolo 30 mil. eur. Ako ďalej uviedla, v súčasnosti je VšZP v strate asi 20 mil. eur.

„Máme za to, že financie, ktoré sme dali od 1. januára vo výške 30 miliónov sú z našej strany vyhodnotené ako postačujúce,“ informovala šéfka poisťovne.

Ak sa pri rokovaniach s nemocnicami ukáže, že má poisťovňa záväzky za poistencov, situáciu budú riešiť. V prípade, že nemocnice reálne preukážu, že zdrojov je málo, je poisťovňa pripravená splniť si k 1. júlu svoj záväzok. Šéfka poisťovne dodala, že už začali oslovovať nemocnice a majú prvé rokovania.

Viac k témam: ANS Asociácia nemocníc Slovenska, VšZP Všeobecná zdravotná poisťovňa
Zdroj: Webnoviny.sk – Všeobecná zdravotná poisťovňa chce rokovať s nemocnicami o peniazoch na rekreačné poukazy © SITA Všetky práva vyhradené.