gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA 22. mája (WebNoviny.sk) – Hnutie OĽaNO má konzistentný, realizovateľný a hlavne proeurópsky program. Odpovedali tak na otázku agentúry SITA, čím sa ich program do eurovolieb líši od programu iných strán.

Efektívnosť a sociálny rozmer

Líder eurokandidátky za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Eugen Jurzyca vidí hlavný rozdiel v ich programe v dôraze na efektívnosť, hodnotu za peniaze pri všetkých činnostiach, ktoré EÚ zastrešuje. Program hnutia Sme rodina – Boris Kollár je iný zase tým, že kladie dôraz na sociálny rozmer, myslí najmä na bežných ľudí a dodrží, čo sľúbi.

Ľudová strana Naše Slovensko konštatuje, že ako jediní majú odvahu zastať sa tradičných hodnôt a záujmov Slovenska a nikdy nebudú súhlasiť s pretláčaním liberálnej agendy, s podporou potratov, LGBT, imigrácie a privatizácie. Vyplýva to z odpovedí, ktoré agentúre SITA poskytli tieto strany.

Medzi prioritami hnutia OĽaNO sú napríklad obnovenie dôvery v európsky projekt, spolupráca v boji proti korupcii a daňovým únikom či zachovanie slobody pohybov tovaru a osôb a prísna kontrola migračných tokov do Európy. Ako agentúru SITA ďalej informoval hovorca hnutia Matúš Bystriansky, OĽaNO si počká na kompletné výsledky volieb a následne sa rozhodne, do ktorej frakcie bude patriť.

Liberáli z SaS si ešte nevybrali frakciu

Ani SaS ešte nemá jasno v tom, do akej frakcie sa pridá. Podľa Jurzycu je dôvodom odchod britských poslancov. „Až po voľbách bude jasné, aké frakcie vzniknú a akú budú mať silu. Určite nevstúpim do frakcie, ktorá spochybňuje členstvo v EÚ, resp. EÚ ako celok,“ konštatoval.

Prvou prioritou Jurzycu je, aby EÚ neplytvala peniazmi a dbala na hodnotu za peniaze – tak, aby sa z každého eura, ktoré vyberie od ľudí, vrátilo čo najviac viditeľných výsledkov.

Takisto chce, aby bola EÚ lepšie pripravená na horšie časy nižšími verejnými dlhmi, nie tak, že zodpovedné štáty budú platiť dlhy za nezodpovedné štáty. Rozšírenie dohody o voľnom obchode na všetky demokratické štáty tiež zaradil medzi priority. Agentúru SITA o tom informoval hovorca SaS Róbert Buček.

Ochrana hraníc podľa Sme rodina

Hlavné tri priority hnutia Sme rodina – Boris Kollár, s ktorými sa chystajú do eurovolieb, sú ochrana vonkajších hraníc Európskej únie, ochrana tradícií a ochrana práva na prácu pre našich občanov s dôrazom na sociálny rozmer.

Ako uviedlo tlačové oddelenie hnutia, Kollárova strana už vstúpila do hnutia Európa národov a slobody a v prípade vstupu ich poslancov do europarlamentu budú patriť do tejto frakcie.

Kotlebovci žiadajú podporiť pôrodnosť

Ľudová strana Naše Slovensko sa v Európskom parlamente bude snažiť presadiť návrat kľúčových kompetencií jednotlivým členským štátom. Ako agentúru SITA informoval podpredseda strany Milan Uhrík, žiadať chcú zastavenie prijímania imigrantov do Európy a presmerovanie eurofondov určených na podporu imigrantov na projekty určené na podporu pôrodnosti pôvodných európskych národov.

Presadzovať chcú vyrovnanie dotácií pre slovenských poľnohospodárov na úroveň dotácií, ktoré dostávajú západní farmári. ĽS Naše Slovensko má programovo najbližšie k frakciám, v ktorých chcú byť združené politické strany požadujúce zásadnú reformu EÚ. „V prípade nášho úspechu sa budeme orientovať na úzku spoluprácu najmä s rovnako zmýšľajúcimi politikmi z krajín V4,“ uviedol Uhrík.

Prví budú hlasovať v Briti a Holanďania

Tento týždeň sa v Európskej únii konajú voľby do Európskeho parlamentu. Ako prví pôjdu svoj hlas odovzdať vo štvrtok 23. mája voliči vo Veľkej Británii a Holandsku, posledné miestnosti sa zavrú v nedeľu večer v Taliansku. Slováci pôjdu voliť v sobotu 25. mája.

Nový parlament bude rozhodovať aj o novej Európskej komisii, musí odsúhlasiť jej zloženie. O dôveru voličov sa na Slovensku uchádzalo 31 subjektov, niektorí záujemcovia o post poslanca sa však vzdali v prospech niekoho iného.

VIAC O TÉME: VOĽBY DO EURÓPSKEHO PARLAMENTU (EUROVOĽBY) 2019

Viac k témam: Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko, OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, SaS Sloboda a Solidarita, Sme Rodina Boris Kollár, Voľby do Európskeho parlamentu (eurovoľby) 2019
Zdroj: Webnoviny.sk – Opozičné strany idú do eurovolieb s proeurópskym programom, preferujú aj tradičné hodnoty © SITA Všetky práva vyhradené.