gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA 22. mája (WebNoviny.sk) – Britská vláda zavedie od nového roka nové pravidlá používania jednorazových plastov. Chce tým prispieť k menšiemu znečisteniu oceánov.

Úplný zákaz sa netýka všetkých plastov

Opatrenia, ktoré by mali v Anglicku platiť od apríla 2020, sa budú týkať plastových slamiek, tyčiniek na miešanie nápojov a vatových tyčiniek do uší.

Tieto položky sa často používajú iba niekoľko minút, avšak trvá stovky rokov, kým sa rozložia. Končia v moriach a oceánoch a poškodzujú vzácny morský život,“ skonštatoval britský minister pre životné prostredie Michael Gove. Environmentálne organizácie tieto kroky ocenili, vláda by však podľa nich mala ísť oveľa ďalej.

Úplný zákaz predaja sa má totiž týkať iba plastových tyčiniek na miešanie nápojov, ktorých sa momentálne v krajine spotrebuje 316 miliónov kusov ročne.

Niektorí ľudia slamky potrebujú

Vláda síce v tlačovej správe hovorí o „zákaze ponúkať plastové slamky„, v skutočnosti však iba obmedzí ich dostupnosť. Obchody vrátane supermarketov nebudú môcť slamky predávať, zakúpiť si ich však bude možné v registrovaných lekárňach a na internete.

Dôvodom je, že organizácie, ktoré pracujú s ľuďmi s postihnutím, zdôrazňujú ich potrebu v každodennom živote a úplný zákaz predaja plastových slamiek by podľa nich mohol viesť k riziku dehydratácie ľudí s postihnutím.

Bary a reštaurácie nebudú môcť mať plastové slamky vystavené alebo ich automaticky rozdávať, budú ich však môcť vydať na požiadanie zákazníka. Vláda odhaduje, že po zavedení opatrenia sa zníži ročná spotreba plastových slamiek z celkovo 4,7 miliardy kusov na 44 miliónov.

Vatové tyčinky v obchodoch nekúpia

Vatové tyčinky bude zakázané predávať v bežných obchodoch, zdravotnícke a vedecká laboratóriá si ich však budú môcť zadovážiť. Odhaduje sa, že každoročne sa v Anglicku použije 1,8 miliardy kusov týchto tyčiniek.

Podobné opatrenia zvažujú aj v Škótsku a Walese. Európska únia tiež začiatkom tohto týždňa formálne prijala plán zakázať do roku 2021 viaceré jednorazové plasty, vrátane slamiek, príborov a tanierov.

Viac k témam: plasty
Zdroj: Webnoviny.sk – Veľká Británia obmedzí plasty, organizácie však poukázali na potrebu slamiek © SITA Všetky práva vyhradené.