gtag('config', 'UA-130501671-1');

NAÍ DILLÍ 24. mája (WebNoviny.sk) – Indický premiér Naréndra Módí sa po víťazstve vo voľbách stretol s lídrami jeho Indickej ľudovej strany (BJP).

Zástupca strany uviedol, že premiér naplánoval stretnutie s členmi vlády na piatok večer. Volebná komisia v piatok ráno potvrdila, že BJP získala 301 kresiel v dolnej komore parlamentu.

Najväčší rival strany – Indický národný kongres (INC) vedený Rahúlom Gándhím, má 52 kresiel. Strana političky Mamaty Banerjee obsadila 22 kresiel. Komisia zatiaľ neprezradila, kto obsadil zvyšných sedem kresiel.

Voľby v tejto najväčšej demokracii sveta sa konali v siedmich fázach šesť týždňov a skončili sa v nedeľu. Na hlasovaní sa zúčastnilo približne 65 percent z 900 miliónov oprávnených voličov. So sčítaním takmer 600 miliónov hlasov začali vo štvrtok ráno. Voľby boli vnímané ako referendum o Módím a jeho ekonomických reformách, ktoré priniesli zmiešané výsledky.

Viac k témam: Indická ľudová strana (BJP), parlamentné voľby
Zdroj: Webnoviny.sk – Indický premiér Módí sa po víťazstve v parlamentných voľbách stretol s lídrami jeho strany © SITA Všetky práva vyhradené.