gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA 1. júna (WebNoviny.sk) – Bratislavské letisko Milana Rastislava Štefánika má od soboty v prevádzke novú svetelnú približovaciu sústavu pre vzletovo-pristávaciu dráhu 22. S výstavbou sústavy začali v polovici februára.

Podľa hovorkyne letiska Veroniky Ševčíkovej výhodou sú moderné návestidlá s LED svetelným zdrojom, ktoré majú o 70 percent nižšiu spotrebu elektrickej energie oproti pôvodnej sústave.

V noci aj za zníženej dohľadnosti

Pôvodnú svetelnú sústavu pre dráhu 22, ktorá slúžila na letisku 29 rokov, tvorili halogénové svetelné návestidlá. Svetelná približovacia sústava naviguje pilotov v noci a za zníženej dohľadnosti.

„Prevádzkové postupy a minimá pre dráhu 22 ostali nezmenené, nová približovacia svetelná sústava však zmenila sklon profilu. Výraznou mierou sa zároveň znížila spotreba elektrickej energie, a to až o 70 percent oproti pôvodnej sústave. Použitím LED svetelných zdrojov sa zvýšila viditeľnosť celej svetelnej sústavy, a to v závislosti od denných a meteo podmienok, až približne o 20 percent,” vysvetlil vedúci oddelenia svetelno-zabezpečovacích zariadení Letiska M. R. Štefánika Marek Podmanický.

„Tieto zmeny majú priamy vplyv na bezpečnosť v civilnom letectve tým, že znižujú pravdepodobnosť straty vizuálneho vedenia pilota počas priblíženia a pristátia,“ dodal.

Natiahli kilometre káblov

Ako ďalej informovala hovorkyňa, počas výstavby novej sústavy sa natiahlo 15 kilometrov vysokonapäťových káblov, inštalovalo sa 222 kusov svetelných návestidiel, osadilo sa 214 kusov izolačných transformátorov, doviezlo sa 2 240 kubických metrov zeminy, použilo sa 7 850 kg ocele, na stavbe sa odpracovalo viac ako 450 hodín a do celého projektu bolo zapojených viac ako 50 pracovníkov rôznych profesií a zamerania.

Pracovalo sa pri teplotách vzduchu od 5°C do 20 °C, počas testovania boli návestidlá zapnuté viac ako 80-krát a spotrebovalo sa viac ako 780 kW hodín elektrickej energie počas testovania a skúšok.

Letisko M. R. Štefánika má dve vzletovo-pristávacie dráhy – hlavnú dráhu 13-31 a vedľajšiu dráhu 04-22. Svetelné-približovacie sústavy sa nachádzajú pred pristávacími dráhami 31 a 22.

Viac k témam: Letisko M. R. Štefánika – Airport Bratislava
Zdroj: Webnoviny.sk – Letisko Bratislava má novú svetelnú približovaciu sústavu, pomôže najmä s navigáciou pilotov © SITA Všetky práva vyhradené.