gtag('config', 'UA-130501671-1');

MADRID 4. júna (WebNoviny.sk) – Španielsky najvyšší súd dočasne pozastavil plán vlády premiestniť pozostatky generála Francisca Franca do jednoduchšieho hrobu. Vláda plánovala exhumáciu na budúci týždeň.

Sudcovia totiž ešte musia rozhodnúť o odvolaní rodiny bývalého diktátora. Utorkové rozhodnutie je nezdarom pre Pedra Sáncheza, lídra socialistov, ktorý minulý mesiac obhájil vo voľbách svoj premiérsky post.

Pozostalí Franca nesúhlasili

Sánchez mal v pláne 10. júna exhumovať telo diktátora z kontroverzného mauzólea na verejný cintorín na predmestí Madridu. Stretol sa však s nesúhlasom Francových pozostalých.

Sudcovia najvyššieho súdu svoje rozhodnutie zdôvodnili tým, že vrátenie pozostatkov v prípade úspešného odvolania by mohlo narušiť rešpekt verejnosti voči štátnym inštitúciám.

Pochovali ho v mauzóleu

Franca pochovali v roku 1975 v mauzóleu v Údolí padlých, ktoré prikázal postaviť 50 kilometrov severozápadne od hlavného mesta. Minulý rok nová španielska stredoľavá vláda schválila novelu zákona z roku 2007, ktorá má umožniť jeho exhumáciu.

Odstránenie diktátorových pozostatkov z Údolia padlých by bolo veľkou udalosťou v Španielsku, kde sa stále nezahojili sociálne a politické rany z občianskej vojny z rokov 1936-39.

Viac k témam: Najvyšší súd
Zdroj: Webnoviny.sk – Pozostatky generála Franca zatiaľ nepremiestnia, najvyšší súd pozastavil exhumáciu © SITA Všetky práva vyhradené.