gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA 4. júna (WebNoviny.sk) – Vietnam zatiaľ najviac profituje z presmerovania obchodných tokov v dôsledku obchodnej vojny medzi USA a Čínou.

Podľa odhadu japonskej investičnej banky Nomura Vietnam nadobudol 7,9 % svojho hrubého domáceho produktu vďaka novým obchodom. Okrem Vietnamu z obchodnej vojny profitujú aj Taiwan, Čile, Malajzia a Argentína. Informoval o tom portál cnbc. com.

Vietnam a Taiwan profitovali najmä z dodatočného exportu do USA, kým Čile, Malajzia a Argentína podľa Nomury profitujú z vyššieho predaja na čínskom trhu. Vietnam zvýšil export súčiastok pre telefóny, nábytku a prístrojov na automatické spracovanie dát.

Taiwan evidoval rast vývozu kancelárskej techniky a súčiastok pre telefóny. V prípade Argentíny stúpol predaj sóje, Čile exportuje viac medenej rudy a sóje. Malajzia zvýšila predaj elektronických integrovaných obvodov a polovodičov.

Viac k témam: clá USA, obchodná vojna
Zdroj: Webnoviny.sk – Z colnej vojny medzi USA a Čínou najviac profituje Vietnam, do ktorého presmerovali obchodné toky © SITA Všetky práva vyhradené.