gtag('config', 'UA-130501671-1');

MOSKVA 5. júna (WebNoviny.sk) – Slovensko bolo prítomné na spomienkovej slávnosti 75. výročia vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii. Z toho, že je na nich prítomný podpredseda vlády Richard Raši a nie predseda vlády Peter Pellegrini, nikto z partnerov nerobí tému.

Legitímny prezident

Zatiaľ čo Pellegrini rokuje v Rusku o energetickej bezpečnosti, na oslavách sa mohol zúčastniť prezident Andrej Kiska. Vyplýva to zo slov ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a ministra hospodárstva Petra Žigu. Tí sprevádzajú premiéra na štvordňovej návšteve Ruska.

„Možno upriamte svoju pozornosť na kalendár a vyťaženie existujúceho prezidenta Kisku a porovnajte si kalendár predsedu vlády,“ povedal Žiga pre slovenských novinárov v Moskve. Podľa neho je Kiska stále legitímne úradujúcim prezidentom do 15. júna.

„Pri troške snahy mohol zastúpiť predsedu vlády, respektíve reprezentovať Slovenskú republiku a občanov pri oslavách Dňa vylodenia vo Veľkej Británii. Čo je len taká skromná poznámka mňa ako predstaviteľa vlády SR,“ povedal Žiga.

Dánsko bolo prítomné na úrovni veľvyslanca

Komentáre o účasti-neúčasti Slovenska vníma minister zahraničných vecí ako účelové. „Čítam ich s pomerne veľkým nepochopením. Dánsko je prítomné na úrovni veľvyslanca a nemyslím si, že páchajú harakiri,“ povedal Lajčák, podľa ktorého je povinnosťou predsedu vlády riešiť ekonomické otázky v Rusku.

Odmieta, že by Pellegriniho návšteva Moskvy a Petrohradu mala byť nejakým spochybnením našej hodnotovej ukotvenosti. Od Ruska závisíme na energiách, potrebujeme mať istotu, že plyn budeme mať aj po novom roku a to musí Pellegrini riešiť, argumentoval šéf slovenskej diplomacie. „Sme majstri sveta v sebaspochybňovaní. Slovenská vlajka tam je, Raši tam je,“ dodal Lajčák.

Neúčasť premiéra Petra Pellegriniho na oslavách 75. výročia vylodenia spojencov v Normandii kritizovali opozičné strany SaS a OĽaNO.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Spomienková slávnosť 75. výročia Dňa D – vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii

Viac k témam: minister hospodárstva SR, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, premiér Slovenskej republiky, prezident Slovenskej republiky, vicepremiér pre informatizáciu
Zdroj: Webnoviny.sk – Lajčák nerozumie kritike o účasti Rašiho na slávnosti Dňa D, na oslavy mohol ísť aj prezident Kiska © SITA Všetky práva vyhradené.