gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA 10. júna (WebNoviny.sk) – Ministerstvo obrany SR obstará obrnené transportéry 4×4 v základnom prevedení.

Pre agentúru SITA to potvrdila hovorkyňa rezortu Danka Capáková s tým, že ide o základnú platformu. Rezort obrany pritom dostal súhlas od vlády SR na vyčlenenie väčšej sumy.

Výdavky na desaťročné obdobie

Kým pri súťaži na transportéry, ktorú ministerstvo vypísalo minulý pracovný týždeň, sa počíta s obnosom 321 miliónov eur bez DPH, pôvodne išlo o čiastku presahujúcu 780 miliónov eur. V oboch prípadoch však ministerstvo plánuje obstarať rovnaký počet transportérov.

Výsledky medzinárodnej súťaže rezort uzatvorí začiatkom júla tohto roka, s víťazom následne uzatvorí rámcovú zmluvu na najbližších desať rokov. Aj výdavky budú rozpočítané na desaťročné obdobie. V súťaži rezort obrany zadal aj opciu na transportéry pre Ministerstvo vnútra SR, ktoré budú v rovnakej konfigurácii ako tie obranné.

Možnosť zapojenia domáceho zbrojárskeho priemyslu

Samotný medzinárodný tender – užšia súťaž sa týka iba základnej platformy vozidla 4×4,“ uviedla pre agentúru Capáková. Rezort podrobnosti nekonkretizoval, preto nie je jasné, čím budú vo finále transportéry disponovať.

Dodatočne sa dajú na vozidlá namontovať delostrelecké systémy či silnejšia balistická ochrana. Ministerstvo obrany SR počíta aj s možnosťou zapojenia domáceho zbrojárskeho priemyslu.

Viac k témam: Armáda SR, Ministerstvo obrany SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Ministerstvo obrany obstará transportéry 4×4 v základnom prevedení, vláda vyčlenila väčšiu sumu © SITA Všetky práva vyhradené.