gtag('config', 'UA-130501671-1');

26.6.2019 (Webnoviny.sk) – Bývalý stredočeský hajtman David Rath si za korupciu pri krajských verejných zákazkách odpyká sedem rokov väzenia. Rozhodol o tom v stredu pražský vrchný súd, ktorý zrušil pôvodný 8,5-ročný rozsudok Krajského súdu v Prahe.

Odsúdili aj bývalú riaditeľku nemocnice

Rath navyše dostal peňažný trest vo výške 10 miliónov českých korún (392-tisíc eur). Na vyhlásenie rozsudku neprišiel. Rozsudok je právoplatný, informuje portál Novinky.cz.

Bývalá riaditeľka nemocnice v Kladne Kateřina Kottová a jej manžel Petr dostali navyše šesť rokov väzenia a každý peňažný trest 15 miliónov korún (588-tisíc eur).

Hlavná svedkyňa, podnikateľka Ivana Salačová, dostala trojročnú podmienku a peňažný trest dva milióny korún (78-tisíc eur). Ku korupcii sa priznala a opísala, ako systém ovplyvňovania zákaziek vyzeral.

Rozsudok po siedmich rokoch

Všetci obžalovaní boli odsúdení za opravu zámku v Buštěhrade. Súd, naopak, oslobodil Ratha a ďalších spoluobžalovaných z časti obžaloby, ktorá sa týkala manipulácií s tendrami na vybavenie stredočeských nemocníc. Ratha navyše ešte aj z obžaloby týkajúcej sa opravy gymnázia v Hostivici. Traja podnikatelia tak odišli zo súdu bez trestu.

Súdy vyniesli prvý právoplatný rozsudok po siedmich rokoch a jednom mesiaci, odkedy policajti zatkli Ratha so škatuľou od vína so sedemmiliónovým úplatkom.

Pražský vrchný súd sa prípadom zaoberal druhý raz. Rovnaký prvostupňový verdikt v roku 2016 zrušil z dôvodu použitia odpočúvaní. Najvyšší súd však následne uviedol, že ich môžu použiť ako dôkaz, pripomínajú Novinky.

Viac k témam: korupcia, odsúdenie, úplatky
Zdroj: Webnoviny.sk – Exhajtman Rath pôjde na sedem rokov do väzenia, „preslávil sa“ škatuľou od vína s miliónmi korún © SITA Všetky práva vyhradené.