gtag('config', 'UA-130501671-1');

3.7.2019 (Webnoviny.sk) – Hrad Krásna Hôrka by mali zrekonštruovať do konca roku 2023. Cenu stavebných prác vyčíslili na viac ako 21 miliónov, celkové výdavky pritom budú takmer 35 miliónov eur. Rekonštrukcia bude v troch etapách. Na návrh ministerstva kultúry o tom v stredu rozhodla vláda.

Vzácny historický objekt vyhorel 10. marca 2012. Pri rozsiahlom požiari hasiči vtedy zachránili 90 percent exponátov, zhoreli však šindľové strechy, expozícia v hornom gotickom paláci a zvonica.

Vybudujú infraštruktúru a infocentrum

V prvej etape vybudujú infraštruktúru – inžinierske siete, parkoviská a ostatné technológie podhradia a tiež Infocentrum Krásna Hôrka. Patrí sem aj občianska vybavenosť podhradia ako stánky či toalety. Ukončenie prvej etapy je plánované na 31. decembra 2021. V druhej etape opravia Dolný hrad – tzv. Kasárne vrátane prvého a druhého nádvoria.

Takisto opravia Stredný hrad, ktorý zahŕňa Františkino múzeum, Rákocziho trakt a zrekonštruujú objekt pekárne/kuchyne, tretie a časť štvrtého nádvoria, toalety aj požiarne únikové trasy a Parkán. Koniec tejto etapy je plánovaný na 31. decembra 2022.

V tretej etape opravia Horný hrad, vrátane Delovej terasy, Severovýchodnej bašty, Arkádovej chodby, piateho nádvoria a Hradnej studne. Všetky práce by mali byť ukončené do konca roku 2023.

Vzhľad zo začiatku minulého storočia

Rozsah prác obnovy hradu Krásna Hôrka a jeho okolia vyplynul z potreby jeho celkovej obnovy, ktorá zahŕňa aj novú infraštruktúru. Kapacity, ktoré si vyžadujú normy, nie je možné uskutočniť na pozemkoch v správe Slovenského národného múzea (SNM), preto je potrebné zaangažovať do procesu aj obec Krásnohorské Podhradie formou Zmluvy o združení. Obec by mala múzeu poskytnúť svoje nehnuteľnosti na čas nevyhnutný pre obnovu a kolaudáciu hradného komplexu.

Cieľom rekonštrukcie je tiež odstránenie nevhodných úprav z 2. polovice 20. a zo začiatku 21. storočia a navrátiť hradu jeho vzhľad zo začiatku minulého storočia.

Potreba priebežnej údržby

Použitie tradičných postupov a materiálov má umožniť prirodzené, stáročiami overené fungovanie konštrukcií hradného komplexu s rešpektovaním ich prirodzených technických a estetických vlastností, ku ktorým patrí aj potreba priebežnej údržby. Na hrade pokračujú reštaurátorské práce a reštaurujú sa tiež zbierkové predmety, ktoré dnes v priestoroch hradu už nie sú.

Odborníci sa podľa prerokovaného materiálu zhodujú, že pomalšia postupná obnova tradičnými technológiami a s použitím tradičných materiálov je najvhodnejšou formou obnovy historickej architektúry.

Pri takomto postupe je nevyhnutné prísne dodržiavať stanovené pravidlá a časovú nadväznosť jednotlivých prác. Rekonštrukcia má tiež zabrániť chátraniu stavby v dôsledku vlhkosti, keďže historické stavby neboli budované s hydroizolačnými bariérami, ktoré by bránili prenikaniu vlhkosti do konštrukcií hradu.

Viac k témam: SNM Slovenské národné múzeum
Zdroj: Webnoviny.sk – Pellegriniho vláda odklepla rekonštrukciu hradu Krásna Hôrka, práce sú rozdelené do troch etáp © SITA Všetky práva vyhradené.