gtag('config', 'UA-130501671-1');

5.7.2019 (Webnoviny.sk) – Vierozvestci Cyril a Metod nepriniesli na územie dnešného Slovenska len vieru, ale aj vzdelanosť.

„Tým nás zaradili medzi moderné spoločnosti vtedajšieho sveta. Politickým elitám pomohli lepšie pochopiť vlastnú hodnotovú identitu, aj smerovanie spoločenstva, ktoré spravovali a viedli,“ vyhlásil v piatok premiér Peter Pellegrini pri príležitosti 1156. výročia príchodu Cyrila a Metoda na naše územie.

Vierozvestci zo Solúnu podľa premiéra patria medzi najvýznamnejšie osobnosti starých slovenských dejín. „Napriek vtedajším turbulentným časom, keď naše územie bolo vystavené rôznym mocenským záujmom a ideológiám, vždy dokázali obhájiť svoje presvedčenie a hodnoty, ktoré presadzovali,“ konštatoval Pellegrini.

Inšpiráciou by podľa neho mala byť ich nezlomná viera v ich vlastné poslanie a cesta, ktorej verili. Predseda vlády vyjadril presvedčenie, že ak chce byť Slovensko úspešné, musí stáť na kultúrno-etickom odkaze týchto dvoch veľkých osobností našich dejín.

Viac k témam: premiér Slovenskej republiky, sviatok svätého Cyrila a Metoda
Zdroj: Webnoviny.sk – Cyril a Metod podľa Pellegriniho zaradili Slovensko medzi moderné spoločnosti vtedajšieho sveta © SITA Všetky práva vyhradené.