gtag('config', 'UA-130501671-1');

5.7.2019 (Webnoviny.sk) – Americký prezident Donald Trump vyzval počas Dňa nezávislosti Američanov na zjednotenie. Zriedkavé posolstvo o zjednotení spomenul vo svojom prejave vo Washingtone počas osláv štátneho sviatku, ktorým si v Spojených štátoch pripomínajú prijatie Deklarácie nezávislosti, pričom tiež vyzdvihol americkú históriu a pochválil aj ozbrojené sily USA.

Upršané podujatie v National Mall

„Musíme ísť vopred ako národ s jednotou cieľa. Kým budeme verní nášmu smeru, kým si budeme pamätať našu úžasnú históriu, kým nikdy neprestaneme bojovať za lepšiu budúcnosť, tak nebude existovať nič, čo by Amerika nedokázala,“ cituje Trumpa televízia CNN.

„Ako sa dnes večer stretávame na oslave slobody, pamätáme na to, že všetci zdieľame naozaj výnimočné dedičstvo. Spolu sme súčasťou jedného z najväčších známych príbehov – príbehu Ameriky,“ povedal tiež Trump na upršanom podujatí vo washingtonskom parku National Mall.

Vystavené tanky aj prelet lietadiel

Počas osláv, na ktorých nechýbali vystavené tanky či prelety letiek jednotlivých zložiek ozbrojených síl a špeciálu využívaného ako Air Force One, prezident rečnil aj o pokrokoch v oblasti ľudských práv a rodovej rovnosti v krajine. Hovoriac o budúcnosti vyhlásil, že čoskoro zapichnú americkú vlajku na Marse.

Ako pripomína CNN, počas Dňa nezávislosti prezidenti Spojených štátov zvyčajne verejne nerečnili a hlavne nie z National Mall, kde sa nachádza napríklad Lincolnov pamätník. Oslavy tiež obyčajne nesprevádzajú takéto vojenské prehliadky. Pri tohroročných oslavách Dňa nezávislosti sa Trump inšpiroval oslavami Dňa dobytia Bastily vo Francúzsku.

Viac k témam: americký prezident, Deň nezávislosti (4. júl)
Zdroj: Webnoviny.sk – Video: Prezident Trump počas Dňa nezávislosti vyzval Američanov na zjednotenie © SITA Všetky práva vyhradené.