gtag('config', 'UA-130501671-1');

10.7.2019 (Webnoviny.sk) – Prezidentka Zuzana Čaputová počas prijatia čínskeho ministra zahraničných vecí Wanga Ji otvorila aj otázku dodržiavania ľudských práv v Číne. Informuje o tom na svojom Facebooku.

Nevyhnutný základ slobody

„Informovala som ministra zahraničných vecí, že ochranu ľudských práv vnímam ako nevyhnutný základ našej slobody. Aj preto som vyjadrila, v súlade so spoločnou pozíciou Európskej únie, znepokojenie a obavy zo zhoršujúcej sa situácie v oblasti ochrany ľudských práv v Číne a zo zadržiavania právnikov a ľudsko-právnych aktivistov, ako aj z postavenia etnických a náboženských menšín. Očakávam, že sa dosiahne pokrok v ľudsko-právnom dialógu medzi Európskou úniou a Čínou,“ uviedla slovenská hlava štátu. Čínsky minister v stredu rokuje aj so svojím partnerom Miroslavom Lajčákom.

Čaputová pripomenula, že v tomto roku si pripomenieme 70 rokov od nadviazania vzájomných diplomatických vzťahov. Je presvedčená, že by malo byť spoločným cieľom ďalej rozvíjať bilaterálne vzťahy v duchu vzájomného rešpektu a dialógu, ktorý bude založený na hodnotách, ktoré Slovensko ako člen Európskej únie vyznáva. Obaja hovorili aj o tom, čo môžu urobiť, aby zmiernili následky klimatickej krízy a čo robia ako štáty, aby naplnili záväzky.

Ekonómia a ľudské práva

„Ocenila som, ako Čína pristupuje k znižovaniu emisií,“ dodala prezidenta, ktorá si za jednu zo svojich priorít v úrade vytýčila práve ochranu životného prostredia.

Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu prijala štátneho radcu a ministra ministra zahraničných vecí Wanga Ji. Ten je na pozvanie ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka na návšteve Slovenska.

Čaputová už pred nástupom do funkcie avizovala, že sa pri citlivých rokovaniach bude snažiť hľadať rovnováhu medzi ekonomickými záujmami krajiny a hodnotami, ako sú demokracia a ľudské práva.

Viac k témam: Čína, minister zahraničných vecí, prezident Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezidentka Čaputová vyjadrila pred čínskym ministrom obavy z porušovania ľudských práv v Číne © SITA Všetky práva vyhradené.