gtag('config', 'UA-130501671-1');

15.7.2019 (Webnoviny.sk) – Pre Českú stranu sociálnodemokratickú (ČSSD) je pondelok kľúčový deň. Jej ministri nešli na rokovanie vlády, strana sa práve rozhoduje, či v nej vôbec zostanú. Český prezident Miloš Zeman totiž doteraz neprijal návrh, aby sa ministrom kultúry stal Michal Šmarda.

Musel by sa oprieť o SPD

Ak by strana odišla, premiér Andrej Babiš by sa okrem KSČM musel oprieť o SPD, alebo by musel skúsiť vyrokovať rozpustenie Snemovne a predčasné voľby.

Ministrov za sociálnu demokraciu zastúpia v pondelok na rokovaní kabinetu námestníci. Hodinu po poludní sa zišlo grémium ČSSD a o dve hodiny neskôr predsedníctvo strany.

Možné vypísanie nových volieb

V ČSSD je pritom už od vstupu do vlády s Babišom silná skupina odporcov koalície s trestne stíhaným premiérom. Už v júni sa neúspešne pokúsila presadiť uznesenie o odchode z vlády, ale odvtedy sa vyhrotil aj spor okolo výmeny ministra kultúry.

Za krajné riešenie považuje Babišovo hnutie ANO rozpustenie Snemovne a vypísanie nových volieb. K tomu je potrebných 120 hlasov v Snemovni, teda tri pätiny z celkového počtu 200 poslancov.

Viac k témam: český premiér, ČSSD Česká strana sociálně demokratická, hnutie ANO, KSČM Komunistická strana Čiech a Moravy, SPD Sloboda a priama demokracia
Zdroj: Webnoviny.sk – Sociálni demokrati neprišli na rokovanie Babišovej vlády, uvažujú o odchode © SITA Všetky práva vyhradené.