gtag('config', 'UA-130501671-1');

13.8.2019 (Webnoviny.sk) – V hlavnom meste Mexika sa zišli stovky ľudí, ktorí žiadajú spravodlivosť pre dve tínedžerky, ktoré údajne znásilnili policajti.

Pred kanceláriou prokurátora sa strelo približne 300 demonštrantov, medzi nimi najmä ženy, ktoré si priniesli so sebou spreje s ružovou farbou a trblietky. Na budove poškodili dvere, pred ktorými nechali hlavu prasaťa.

Protesty vyprovokovali dva nedávne prípady. Prvý z nich sa týka 17-ročného dievčaťa, ktoré uviedlo, že ju 3. augusta v oblasti Azcapotzalco v hliadkovom aute znásilnili štyria policajti. O rok mladšia tínedžerka zase povedala, že ju o niekoľko dní neskôr znásilnil muž zákona v múzeu v centre mesta. V súvislosti s druhou kauzou už zatkli podozrivého.

Minister bezpečnosti Jesús Orta Martínez na proteste vyhlásil, že obidva prípady dôkladne vyšetria. Na jeho hlave a oblečení však skončili ružové trblietky. Starostka Mexika Claudia Sheinbaum, ktorá je prvou ženou v tomto úrade, nazvala protest provokáciou. „Chcú, aby vláda odpovedala násilím, no to sa nestane,“ povedala novinárom.

Podľa údajov Organizácie Spojených národov (OSN) zavraždia v Mexiku každý deň v priemere deväť žien.

Viac k témam: protesty, znásilnenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Video: V Mexiku sa na protestoch zišli stovky ľudí, vyprovokovali ich prípady znásilnenia policajtmi © SITA Všetky práva vyhradené.