gtag('config', 'UA-130501671-1');

26.8.2019 (Webnoviny.sk) – Americký prezident Donald Trump ľutuje, že clá na dovozy z Číny nezvýšil ešte viac. Oznámil to v nedeľu Biely dom.

Korigoval tým medializované informácie, podľa ktorých mal Trump vyjadriť ľútosť nad eskaláciou obchodnej vojny medzi dvomi najväčšími svetovými ekonomikami. Trump v piatok oznámil päťpercentné zvýšenie cla na čínske tovary, čím reagoval na podobný krok Pekingu.

Eskalácia napätia

Donald Trump v rámci summitu skupiny G7 vo francúzskom meste Biarritz dostal od novinárov otázku, či nemá pochybnosti o eskalácii napätia v spore s Čínou.

Jeho odpoveď bola „samozrejme, prečo nie?“. Podľa Bieleho domu ale bolo jeho vyjadrenie „dezinterpretované“ a prezident v skutočnosti „ľutuje, že clá nezvýšil ešte viac“.

Ďalšie zvýšenie ciel

Americký prezident Donald Trump v piatok oznámil ďalšie päťpercentné clo na dovozy z Číny. Znamená to, že clo na čínske tovary, ktorých ročný dovoz do USA má hodnotu 250 mld. USD, sa s účinnosťou od 1. októbra zvyšuje na 30 % z pôvodných 25 %.

Plánované desaťpercentné clo na čínske dovozy v hodnote 300 mld. USD k 1. septembru zase narastie na 15 %.

Znepokojivé vyjadrenie Trumpa

Čína predtým v piatok oznámila nové clá na americké tovary, ktorých ročný dovoz do krajiny má hodnotu 75 mld. USD. Clá na úrovni päť a desať percent sa zavedú v dvoch fázach k 1. septembru a 15. decembru.

Investorov znepokojilo aj vyjadrenie Trumpa, ktorý vyzval americké firmy pôsobiace v Číne, aby zvážili stiahnutie svojich aktivít do iných krajín vrátane USA.

(1 EUR = 1,1065 USD)

Viac k témam: clá, clá USA, obchodná vojna, summit G7
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezident Trump ľutuje, že clá na dovozy z Číny nezvýšil ešte viac © SITA Všetky práva vyhradené.