gtag('config', 'UA-130501671-1');

27.8.2019 (Webnoviny.sk) – Prezidentka Zuzana Čaputová si je vedomá, že nie všetko je v Ozbrojených silách SR ideálne. Má informácie o tom, že napriek veľkým investíciám do modernizácie nedostávajú vojaci všetko, čo pre svoju službu a prácu potrebujú.

Prezidentku znepokojuje niekoľko vecí

Zároveň je oboznámená s tým, že Slovensko zaostáva v plnení záväzkov Severoatlantickej aliancie, hoci sa situácia v tomto smere čiastočne zlepšuje. Hlavná veliteľka Ozbrojených síl SR to povedala počas prijatia vojenských veliteľov v Prezidentskom paláci. Jej príhovor je zverejnený na jej internetovej stránke.

Prezidentku znepokojuje niekoľko vecí. „Máme modernizačné plány, ktoré máme problém naplniť a čelia kritike o svojej realizovateľnosti a netransparentnosti. A tiež len veľmi málo, alebo vôbec nie je počuť hlas vojenských profesionálov,“ povedala s tým, že ako prezidentka a hlavná veliteľka sa bude o stav ozbrojených síl zaujímať.

Návšteva vojenských posádok

Zaujíma ju, ako sa plnia záväzky, aj to, ako efektívne a transparentne investujeme peniaze do obrany. Záleží jej tiež na tom, aké meno majú naše ozbrojené sily v zahraničí.

„Preto bude súčasťou mojich návštev regiónov často aj návšteva vojenských posádok. A budem sa pýtať vždy, keď budú pochybnosti o tom, ako sa naše ozbrojené sily rozvíjajú,“ povedala veliteľom s tým, že ich vníma ako svojich spojencov a očakáva od nich otvorenosť, úprimnosť a profesionalitu.

Zodpovednosť za stav ozbrojených síl sa podľa Čaputovej prejavuje aj tým, že nebudú mlčať, keď budú mať pocit, že prijímané rozhodnutia nie sú v záujme rozvoja ozbrojených síl a plnenia záväzkov. „Dvere ku mne budú vždy otvorené,“ prisľúbila.

Čaputová sa veliteľom poďakovala za službu a pripomenula, že sa v mene Slovenskej republiky jednoznačne prihlásila k euro-atlantickým hodnotám a aliančným záväzkom. Práve po Prahe jej druhá návšteva viedla do Bruselu, kde navštívila aj centrálu Aliancie. Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) patril k prvým ministrom, s ktorými Čaputová ako prezidentka hovorila.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Prezidentka Zuzana Čaputová prijala vojenských veliteľov (fotografie)

Viac k témam: Ozbrojené sily SR, prezident Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezidentka Čaputová si je vedomá, že nie všetko je v ozbrojených silách ideálne © SITA Všetky práva vyhradené.