gtag('config', 'UA-130501671-1');

12.10.2019 (Webnoviny.sk) – Tokio a okolité oblasti bičuje silný dážď a vietor, ktoré sprevádzajú blížiaci sa tajfún Hagibis. Búrka by pritom mala byť podľa predpovedí najhoršia za šesť desaťročí.

Prázdne ulice aj stanice

Agentúra AP informuje, že tokijské ulice i železničné stanice sú prázdne a ľudia, ktorí si urobili zásoby potravín a vody, vyprázdnili aj obchody.

V sobotu sa tornádo prehnalo prefektúrou Čiba, kde v meste Ičihara prevrátilo auto a zabilo muža v ňom. Päť ľudí utrpelo zranenia, keď živel zasiahol ich dom. Podľa miestneho predstaviteľa Tacuju Sakamakiho však nie sú v ohrození života.

Zrušené zápasy aj koncerty

V súvislosti s tajfúnom zrušili zápasy na majstrovstvách sveta v ragby, koncerty i mnohé ďalšie podujatia. Rušili tiež lety a prerušili železničnú dopravu. Úrady tiež vyzvali ľudí, aby zostali doma.

Hagibis, čo znamená po filipínsky „rýchlosť“, sa pohybuje na severo-severozápad a sprevádza ho vietor s maximálnou rýchlosťou 162 kilometrov za hodinu. Tokio by mal zasiahnuť počas soboty a podľa očakávaní by mal priniesť asi 50 centimetrov zrážok.

Tajfún, ktorý zasiahol oblasť Tokia v roku 1958 po sebe zanechal viac ako 1200 mŕtvych a asi pol milióna zaplavených domov.

Viac k témam: tajfún, tajfún Hagibis, Tokio
Zdroj: Webnoviny.sk – Video: Tokio bičuje silný dážď a vietor, blíži sa tajfún Hagibis © SITA Všetky práva vyhradené.