gtag('config', 'UA-130501671-1');

23.10.2019 (Webnoviny.sk) – Deviati kandidáti sa v poradí druhom výberovom konaní uchádzajú o post predsedu nového Úradu pre ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Ako prvý sa v stredu pred výberovú komisiu postavil expolicajt a bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Michal Buraľ. Ten je jediným z kandidátov, ktorý sa o funkciu neuchádzal v prvom výberovom konaní v júni tohto roku. Buraľ pred komisiou uviedol, že vo funkcii šéfa úradu by využil svoje dlhoročné skúsenosti z pôsobenia v štátnej správe.

Nezávislosť a kvalitné obsadenie

„Moja predstava, čo sa týka fungovania úradu, je v prvom rade taká, aby bol nezávislý a kvalitne personálne obsadený,“ povedal kandidát. Podľa neho je dôležité, aby mal nový úrad dôveru u občanov a mal by v boji proti korupcii šíriť medzi verejnosťou osvetu. Za dôležitú označil aj efektívnu spoluprácu s prokuratúrou alebo ministerstvom vnútra.

Členovia výberovej komisie sa v prípade Buraľa zaujímali napríklad o to, prečo sa jeho meno vyskytuje v prepise medializovanej kauzy Gorila. Ten v tejto súvislosti uviedol, že v období, keď SIS pracovala na danom prípade on o tom nevedel.

„Je to vytvorený dokument, ktorý s pôvodným dokumentom nemá nič spoločné,“ doplnil. Komisia sa tiež zaujímala o jeho údajné kontakty s neskôr zavraždeným topoľčianskym podnikateľom Jozefom Mišenkom. Kandidát odpovedal, že do styku sa dostali v rámci jeho pôsobenia vo funkcii policajného operatívca, pri ktorej sa človek často pohybuje „na hrane“.

Nezískali potrebný počet hlasov

Pred komisiu sa tiež postavila právnička Zuzana Dlugošová. Tá v prvom výberovom konaní pred komisiou uspela a spolu s Monikou Filipovou boli ako kandidátky odporučené vláde a následne parlamentu. Ani jedna však nezískala potrebný počet hlasov poslancov, muselo byť preto vyhlásené nové výberové konanie. Do neho sa už Filipová neprihlásila.

Dlugošová v stredu zdôraznila, že uchádzať sa o funkciu opakovane nie je príjemné, jej motivácia pôsobiť v oblasti boja proti korupcii je však vážna.  „Myslím, že hlavným prínosom úradu by malo byť udávanie tónu v oblasti ochrany oznamovateľov,“ povedala.

Zároveň predstavila náčrt štruktúry, podľa ktorej by mal nový úrad fungovať. Konkrétne navrhla rozdelenie na právny odbor, odbor vzdelávania a odbor analytiky a komunikácie.

Práve komunikácia bude podľa nej v prvých rokoch fungovania úradu dôležitá, aby sa zmenilo spoločenské povedomie v oblasti korupcie.

Verejné vypočutie kandidátov

Na základe zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti, ktorý nadobudol účinnosť začiatkom marca, sa zriadil Úrad na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti so sídlom v Bratislave. Na čele úradu má byť predseda, ktorého volí a odvoláva Národná rada SR spomedzi kandidátov navrhnutých vládou.

Uchádzači však musia prejsť verejným vypočutím a hodnotením komisiou, ktorej predsedá Generálny riaditeľ Sekcie prevencie korupcie a krízového manažmentu Úradu vlády SR Peter Kovařík.

Po jednom členovi do komisie navrhol prezident, vláda, verejný ochranca práv, Rada pre štátnu službu a poradný orgán vlády v oblasti mimovládnych organizácií a rozvoja občianskej spoločnosti. Komisia musí podľa zákona zaujať k jednotlivým kandidátom stanovisko do 15 dní od ukončenia ich vypočúvania.

Viac k témam: korupcia, protikorupčný úrad
Zdroj: Webnoviny.sk – Šéfom protikorupčného úradu chce byť exsiskár aj právnička z prvého výberového konania © SITA Všetky práva vyhradené.