gtag('config', 'UA-130501671-1');

24.10.2019 (Webnoviny.sk) – Spojené štáty s definitívnou platnosťou odstúpia od parížskej klimatickej dohody. Potvrdil to americký prezident Donald Trump. Oznámenie prišlo v rámci jeho prejavu na energetickej konferencii v Pittsburghu. Trump v prejave označil dohodu za zlú a dodal, že jeho politika týkajúca sa podpory fosílnych palív spravila z USA energetickú superveľmoc.

Najskorším termínom pre oficiálne odštartovanie procesu odstúpenia od dohody je 4. november. Krok vstúpi do platnosti o rok neskôr, teda deň po amerických prezidentských voľbách, za predpokladu, že Trump voľby vyhrá.

Parížsku klimatickú dohodu podporilo v roku 2015 viac ako 190 krajín sveta. Ide o iniciatívu Organizácie Spojených národov (OSN) spojiť svet v boji proti klimatickým zmenám. Dohoda, ktorú podpísal exprezident Barack Obama, zaväzuje Spojené štáty znížiť emisie skleníkových plynov do roku 2025 o 26 až 28 percent pod úroveň z roku 2005.

Viac k témam: parížska klimatická dohoda
Zdroj: Webnoviny.sk – Spojené štáty odstúpia od parížskej klimatickej dohody, podľa Trumpa je zlá © SITA Všetky práva vyhradené.