gtag('config', 'UA-130501671-1');

1.7.2020 (Webnoviny.sk) – Zhruba 20 tisíc prevažne malých slovenských zamestnávateľov a podnikateľov v gastronómii a hotelierstve je podľa Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) pre koronakrízu v kritickej situácii.

Tretina neotvoria prevádzky

Dôvodom je podľa asociácie nedostatočná štátna pomoc, ktorá je pre veľkú časť najviac ohrozených malých a stredných podnikov takmer úplne nedostupná.

Malí zamestnávatelia a podnikatelia v gastronómii a hotelierstve chcú „od vlády v týchto dňoch počuť, či im pomôže, napríklad znížením sadzby dane z pridanej hodnoty pre gastro prevádzky alebo preplácaním príspevku na rekreáciu namiesto zamestnávateľa“, vyhlásila AHRS v tlačovej správe, ktorú v stredu poskytla agentúre SITA.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

„O skutočnej situácii hovoria neúprosné údaje. Tretina hotelov a reštaurácií ešte stále neotvorila svoje prevádzky. V marci a apríli prišlo o prácu viac ako 10 tisíc zamestnancov – kuchárov a kuchárok, čašníkov, chyžných či recepčných. Toto číslo ani zďaleka nie je konečné a rastie každý deň,“ konštatuje AHRS. Dodala pritom, že pokles cestovného ruchu pokračoval aj v máji a pravdepodobne sa nezastaví ani v letných mesiacoch.

Európske krajiny znížili DPH

„Rýchlu pomoc odvetviu cestovného ruchu rôznymi masívnymi opatreniami poskytla väčšina krajín EÚ, napríklad nižšou sadzbou dane z pridanej hodnoty na stravovacie služby, ktorú od dnešného dňa majú gastro prevádzky v 20 krajinách EÚ,“ uviedla v stredu AHRS a pripomenula, že aj v susednom Rakúsku v utorok schválili zníženie dane z priadnej hodnoty na 5 % pre služby cestovného ruchu.

„Na rozdiel od našich susedných krajín, a bezprostredných konkurentov, na Slovensku nebola prijatá žiadna špecifická pomoc, ktorá by pomohla naštartovať gastro prevádzky, hotely a penzióny,“ tvrdí Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska.

Viac k témam: Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska, cestovný ruch, DPH daň z pridanej hodnoty, Ekonomické dopady koronavírusu
Zdroj: Webnoviny.sk – Podnikatelia v gastronómii a hotelierstve sú v kritickej situácii, štátna pomoc je nedostatočná a nedostupná © SITA Všetky práva vyhradené.