gtag('config', 'UA-130501671-1');

4.9.2020 (Webnoviny.sk) – Prezidentka Zuzana Čaputová považuje za dôležité, aby nový generálny prokurátor vysielal verejnosti signál silnej politickej nezávislosti. Po piatkových spoločných raňajkách v Prezidentskom paláci s predsedom Národnej rady SR (NR SR) Borisom Kollárom (Sme rodina) a premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO) to uviedla hlava štátu.

Prokuratúra je podľa Čaputovej orgán, ktorý má vyšetrovať najmä prípadné pochybenia či trestné činy aj verejných činiteľov. Ako zdôraznila, spoločným záujmom či už vládnej koalície, alebo jej samej, je, aby pozíciu generálneho prokurátora zastávala osoba, ktorá je odborne erudovaná a zároveň bude spĺňať všetky osobnostné predpoklady.

Podľa prezidentky je z mediálnych vystúpení predstaviteľov vládnej koalície zrejmé, že majú záujem o čo najskorší výber a voľbu nového generálneho prokurátora. Ako dodala, sama následne pristúpi k vymenovaniu či nevymenovaniu výsledného kandidáta.

Podľa premiéra Igora Matoviča „volá dnes Generálna prokuratúra a spravodlivosť o pomoc“, a preto je potrebné im pomôcť čo najskôr.

Viac k témam: premiér Slovenskej republiky, prezident Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk – Spravodlivosť volá podľa Matoviča o pomoc. Generálny prokurátor musí byť politicky nezávislý, tvrdí Čaputová © SITA Všetky práva vyhradené.