gtag('config', 'UA-130501671-1');

11.10.2020 (Webnoviny.sk) – Južná Kórea v nedeľu vyzvala svojho severného suseda na plnenie medzinárodných záväzkov. Vláda v Soule zároveň vyjadrila obavy z nových rakiet dlhého doletu, ktoré mal komunistický režim predstaviť na nedávnej vojenskej prehliadke.

Makety vyvíjaných zbraní

Počas osláv 75. výročia vzniku vládnucej komunistickej strany v Pchjongjangu Severná Kórea prezentovala rôzne zbraňové systémy vrátane dvoch rakiet. Jedna z nich pripomínala medzikontinentálnu balistickú strelu, ktorá bola väčšia než obdobné rakety v arzenále severokórejskej armády.

Druhá raketa by mohla byť zdokonalená verzia strely odpaľovanej z ponoriek. Časť expertov sa podľa agentúry AP domnieva, že môže ísť iba o makety stále vyvíjaných zbraní. Severná Kórea však preukázateľne pokračuje v posilňovaní kapacity svojich ozbrojených síl v čase, keď rokovania o jadrovom odzbrojení Kórejského polostrova viaznu na mŕtvom bode.

Južnú Kóreu znepokojila balistická strela

Ministerstvo obrany vyjadrilo znepokojenie nad skutočnosťou, že Severná Kórea predstavila zbraň, ktorá je podľa podozrení balistickou strelou dlhého doletu. Vládu v Pchjongjangu ministerstvo vyzvalo, aby konalo v duchu dohody z roku 2018 o znížení napätia vo vzájomných vzťahoch.

Juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí zase v osobitnom vyhlásení apelovalo na obnovenie medzinárodných rozhovorov o denuklearizácii rozdeleného ostrova.

Viac k témam: balistické rakety, vojenská prehliadka, zbrane
Zdroj: Webnoviny.sk – Južná Kórea je po vojenskej prehliadke znepokojená, obáva sa nových severokórejských zbraní (video) © SITA Všetky práva vyhradené.