gtag('config', 'UA-130501671-1');

6.11.2020 (Webnoviny.sk) – Národný audítorský úrad (NAO) vo Veľkej Británii varuje pred chaosom, ktorý môže nastať na hraniciach začiatkom budúceho roka, keď krajina definitívne opustí Európsku úniu. Podľa správy, ktorú zverejnil úrad v piatok, nie je isté či podnikatelia budú pripravení na hraničné kontroly.

Koniec prechodného obdobia, počas ktorého sa Británia ešte riadi únijným právom, prinesie významné zmeny bez ohľadu na to, či Londýn s Bruselom do konca tohto roka uzavrie dohodu o budúcich obchodných vzťahoch. Britský colný úrad medzitým upozornil, že počet colných deklarácií, ktoré bude musieť spracovať v roku 2021, vzrastie na zhruba 270 miliónov zo súčasných 55 miliónov.

Veľká Británia úniu formálne opustila v januári. V zmysle dohody o brexite je ale do konca tohto roka väčšina unijných regulácií pre krajinu záväzná. Prechodné obdobie jedenásť mesiacov malo obom stranám poskytnúť čas na uzavretie dohody o budúcich obchodných vzťahoch. Rokovania o nej však naďalej viaznu.

Viac k témam: Brexit, colné kontroly, hraničné kontroly
Zdroj: Webnoviny.sk – Na britských hraniciach môže vzniknúť chaos, varujú audítori pred dopadmi brexitu © SITA Všetky práva vyhradené.