gtag('config', 'UA-130501671-1');

10.12.2020 (Webnoviny.sk) – Reštaurácie a kaviarne nebudú môcť od 11. decembra podávať jedlo a nápoje v exteriérových častiach prevádzok, zákazníci však môžu naďalej využívať donáškové služby a osobný odber.

Ako vo vyhláške vysvetlil hlavný hygienik Ján Mikas, počet nakazených, hospitalizovaných aj počet úmrtí na ochorenie COVID-19 stúpa.

Doplácajú aj tí, ktorí pravidlá dodržiavali

Dodal, že štát preto musí rýchlo zasiahnuť, aby sa situácia nevymkla spod kontroly. O vyhláške informoval Marek Eliáš z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Mikas tiež uviedol, že vyhláška je súčasťou pripravovaného súboru opatrení na ďalšie zníženie mobility ľudí.

„Plne si uvedomujeme, že tento krok zasiahne aj tých, ktorí napriek značným obmedzeniam poctivo dodržiavali opatrenia, aj keď na to doplácali. Chápeme, že môžu cítiť krivdu, keď plnili podmienky a dočkali sa len ďalšieho sprísnenia,“ poznamenal. Zároveň doplnil, že nastavenie adekvátnych kompenzačných mechanizmov je už následne úlohou príslušných rezortov.

Viac o téme: Koronavírus

Vyhláška sa týka aj autoškôl, tie môžu od 11. decembra vyučovať dištančnou formou.

Dezinfekcia každú hodinu

Opatrenia pre lyžiarske vleky, lanovky, hotely a podobné zariadenia krátkodobého ubytovania sa sprísňujú od 14. decembra. Maximálna kapacita kabínkovej lanovky bude stanovená na jednu osobu alebo členov spoločnej domácnosti.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Osoby, ktoré budú vleky a lanovky využívať a aj klienti hotelov starší ako desať rokov musia mať negatívne výsledky antigénového alebo RT-PCR testu nie staršie ako 72 hodín. Všetci zamestnanci majú povinnosť mať prekryté horné dýchacie cesty rúškom, respirátorom bez výdychového ventilu, šálom či šatkou.

V spoločných priestoroch hotelov nebude povolené konzumovať jedlo či nápoje. Hygienické zariadenia pri vlekoch a lanovkách budú musieť byť čistené a dezinfikované každú hodinu.

V prípade hotelov a ubytovacích zariadené je naďalej nutné vo zvýšenej frekvencii upratovať, čistiť a dezinfikovať dotykové plochy, dezinfikovať prostriedkami s virucídnym účinkom a vybaviť hygienické zariadenia tekutým mydlom a papierovými utierkami.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: COVID-19, Ekonomické dopady koronavírusu, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Hygienici zverejnili nové opatrenia proti COVID-19. Dotknú sa reštaurácií, škôl, hotelov a lyžiarskych vlekov © SITA Všetky práva vyhradené.