gtag('config', 'UA-130501671-1');

12.2.2021 (Webnoviny.sk) – Počet ľudí zadržaných v Dánsku a Nemecku v súvislosti s údajným plánovaním teroristického útoku v piatok stúpol na 14. Nemecké a dánske úrady najprv vo štvrtok oznámili osem zatknutých, ku ktorým následne v piatok pridali ďalších šesť ľudí. Informovala o tom polícia.

Všetky pojednávania, na ktorých sa v Dánsku rozhoduje o tom, či zadržaných ponechajú vo väzbe, sa odohrávajú za takzvane „dvojito zatvorenými dverami“, čo znamená, že prípady držia úrady v tajnosti a zverejňujú len minimum informácií.

Známi sú len traja Sýrčania

Dánska bezpečnostná a spravodajská služba (PET) podľa agentúry AP na piatok 12. februára plánuje tlačovú konferenciu.

Ľudia, ktorých zadržali v Dánsku, sú podľa PET podozriví, že „získali zložky a komponenty potrebné na výrobu výbušnín, a tiež zbrane, alebo sa na tom podieľali“. Identitu a národnosti zadržaných, s výnimkou troch Sýrčanov, nezverejnili.

Nakúpili kilá chemikálií

Prvé tri zatknutia – dve v Dánsku a jedno v Nemecku, zverejnili nemecké úrady s tým, že podozriví údajne v januári nakúpili niekoľko kilogramov chemikálií, ktoré je možné použiť na výrobu výbušnín. Prehliadka domu v meste Dessau-Rosslau priniesla 10 kilogramov čierneho prášku a rozbušky, informovala nemecká prokuratúra. Ďalšie chemikálie zhabali v Dánsku.

Podozriví, ktorých zadržali v Dánsku, podľa PET „plánovali jeden alebo viac teroristických útokov alebo sa podieľali na pokuse o terorizmus“. Nešpecifikovali však, kde sa mal prípadný útok uskutočniť.

Viac k témam: súd, teroristický útok
Zdroj: Webnoviny.sk – Teroristický útok malo plánovať až 14 ľudí, podozriví získali zbrane a chemikálie na výrobu výbušnín © SITA Všetky práva vyhradené.