gtag('config', 'UA-130501671-1');

18.3.2021 (Webnoviny.sk) – Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka podal na Ústavný súd SR návrh na začatie konania v súvislosti s napadnutými vyhláškami Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR). Informoval o tom vo svojom profile na sociálnej sieti.

Ako uviedol, týmto krokom chce predovšetkým odstrániť pochybnosti o súlade oprávnenia ÚVZ SR vydávať vyhlášky ako všeobecné záväzné právne predpisy s Ústavou SR, a to z hľadiska procesu tvorby a zverejnenia a aj účinnosti a záväznosti týchto vyhlášok ako požiadavky princípov právneho štátu. Žilinka zároveň navrhuje pozastavenie účinnosti ustanovení, na základe ktorých sú vydávané vyhlášky ÚVZ SR.

Generálny prokurátor žiada aj odstránenie ústavných pochybností o spôsobe vykonania retroaktívnej zmeny povahy opatrení vydávaných ÚVZ SR pred účinnosťou ustanovenia zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia na vyhlášky, prechodným ustanovením uvedeného zákona. Podľa Žilinku sa tým odňala možnosť účinnej súdnej ochrany proti aktom ÚVZ SR, ktorá je garantovaná v ústave.

Zároveň požiadal o odstránenie ústavných pochybností o vylúčení nároku na náhradu škody a ušlého zisku z dôvodu vykonávania opatrení podľa zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktoré sa týkajú niektorých osôb. Týmto sa generálny prokurátor pripojil k už podanému návrhu prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

Viac k témam: vyhláška
Zdroj: Webnoviny.sk – Žilinka podal podnet na ústavný súd, žiada prešetriť napadnuté Mikasove vyhlášky © SITA Všetky práva vyhradené.