gtag('config', 'UA-130501671-1');

18.5.2021 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 18. mája 10:47

Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok v Prezidentskom paláci vymenovala do funkcie predsedu Najvyššieho správneho súdu SR Pavla Naďa. Urobila tak na základe odporúčania Súdnej rady SR.

„S potešením môžem v tejto chvíli vyhlásiť, že vrcholná inštitúcia správneho súdnictva na Slovensku má svojho historicky prvého predsedu. Pred vami, vážený pán predseda, je úloha, aby ste spolu so svojimi kolegami presvedčili širokú verejnosť, že súd tohto druhu, republika a jej občania naozaj potrebujú,“ povedala hlava štátu.

Súdna reforma

NSS SR je podľa prezidentky významným príspevkom k fungovaniu právneho a demokratického štátu.

„Nie je to ľahká úloha, ale máte všetky predpoklady na to, aby ste v nej uspeli. Súdna reforma je jednou z najočakávanejších a najdôležitejších reforiem tejto vlády a zriadenie Najvyššieho správneho súdu je jej vlajkovou loďou,“ uviedla Čaputová.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

V rámci agendy správneho súdnictva sa prejednávajú podľa hlavy štátu nielen dôležité rozhodnutia orgánov verejnej moci týkajúce sa dôchodkov a sociálnych dávok, ale aj nehnuteľností, daňových vecí či životného prostredia.

NSS SR bude preskúmavať aj kasačné sťažnosti voči rozhodnutiam v týchto veciach, a preskúmavať ich zákonnosť. „Už len tieto právomoci sú dostatočné na to, aby sme si boli vedomí, akou silnou inštitúciou môže byť Najvyšší správny súd,“ dodala hlava štátu.

Slávnostný deň pre súdnictvo

Podľa Naďa bude najdôležitejšie vytvoriť čo najskôr personalizovaný základ, ktorý bude tvoriť nový súd. Doterajšie výsledky výberových konaní považuje za dostatočný základ na to, aby sa NSS SR mohol postaviť na štartovaciu čiaru. Dnešok je podľa neho slávnostným dňom pre správne súdnictvo Slovenskej republiky.

„NSS SR má byť garantom spravodlivého výkonu súdnej kontroly verejnej správy, zároveň tento súd v rámci povinností, ktoré mu ukladá Ústava SR preberá veľmi závažné povinnosti týkajúce sa disciplinárnej súdnej agendy a zároveň pokiaľ ide o súdnu kontrolu správy ústavných záležitostí týkajúcich sa územnej samosprávy. Všetky tieto základné funkcie, ktoré má súd vykonávať, sú rovnocenné a dôležité, a bude mojou úlohou s mojimi kolegami riešiť veci tým spôsobom, aby sme dôveryhodne vstúpili na justičnú scénu,“ uviedol Naď.

Kľúčová inštitúcia

Ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) popriala vymenovanému predsedovi NSS SR veľa energie a šťastia pri výbere najbližších pracovníkov, s ktorými sa bude súd rozbiehať. „Je to kľúčová inštitúcia, ktorá pomôže Slovensku byť úspešnou krajinou,” uviedla ministerka.

Súdna rada SR zvolila Pavla Naďa za kandidáta na prvého predsedu Najvyššieho správneho súdu SR 20. apríla. Hlasovali zaňho všetci prítomní členovia rady. Naď získal titul na Právnickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a funkciu sudcu vykonáva od roku 2006.

Do roku 2007 pôsobil na Okresnom súde Michalovce a od roku 2008 pracuje na Krajskom súde v Košiciach, kde pôsobí ako predseda správneho kolégia. Od januára 2021 je dočasne pridelený na výkon funkcie sudcu na Najvyššom súde SR.

Viac k témam: minister spravodlivosti SR, predseda Najvyššieho správneho súdu SR, prezident Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezidentka Čaputová vymenovala Naďa za predsedu Najvyššieho správneho súdu SR (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.