gtag('config', 'UA-130501671-1');

3.9.2021 (Webnoviny.sk) – V právnom štáte je neakceptovateľné uvažovať o zmene právnej normy iba z dôvodu zákonného, ale nepopulárneho rozhodnutia. Skonštatovala to Slovenská advokátska komora (SAK) v súvislosti s využitím paragrafu 363 Trestného poriadku Generálnou prokuratúrou SR (GP SR). V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa SAK Alexandra Donevová. Vo štvrtok 2. septembra sa k téme zmeny tohto paragrafu konala mimoriadna koaličná rada.

„Zmena akéhokoľvek právneho inštitútu motivovaná aktuálnou reakciou verejnosti na individuálne rozhodnutie je v rozpore s ústavným princípom predvídateľnosti a stability právneho poriadku. Zmeny zákona len kvôli konkrétnym kauzám historicky vždy vniesli pachuť zneužívania moci na politické ciele, čo v 21. storočí v Európskej únii nemôžeme dopustiť,“ skonštatovala SAK.

Podľa advokátov je tiež neakceptovateľné znižovať dôveryhodnosť jednotlivých ústavných inštitúcií len preto, že plnením svojich zákonných povinností nenapĺňajú politické predstavy a očakávania.

„Inštitút zrušenia právoplatných rozhodnutí generálnym prokurátorom v prípravnom konaní v drvivej väčšine prípadov zvrátil nezákonnosť rozhodnutí prokurátorov, či už v prospech alebo neprospech obvinených. Systém bŕzd a protiváh prípravného konania je nevyhnutný pre zachovanie dôvery občanov v to, že Slovenská republika nie iba formálne, ale aj materiálne napĺňa základné atribúty právneho štátu,“ dodala SAK.

Viac k témam: právny štát, Trestný poriadok
Zdroj: Webnoviny.sk – Advokátska komora reaguje na využitie paragrafu Trestného poriadku, nesúhlasí so zmenou právnej normy © SITA Všetky práva vyhradené.